Hlavní obsah

Rozbité ulice a domy. Podívejte se na následky silného zemětřesení na řeckém Kosu

Lidé na Kosu se musí vypořádat s následky zemětřeseníVideo: AP

 

Reklama

Páteční zemětřesení postihlo řecký ostrov Kos, turecké letovisko Bodrum a otřesy byly cítit i na Rhodosu.

Článek

Zemětřesení o síle 6,7 stupně, které postihlo ostrov v noci ze čtvrtka na pátek, si vyžádalo nejméně dva lidské životy a stovky zraněných. Podle řeckých zdrojů záchvěvy pocítilo minimálně dvě stě tisíc lidí.

Nejhůře dopadlo stejnojmenné hlavní město ostrova Kos. Právě tam zanechalo zemětřesení dvě oběti, které pocházely z Turecka a Švédska. Zahynuly zřejmě pod sutinami zříceného stropu v místním baru. Počet zraněných podle Jorgose Chalkidiose z místní správy přesáhl stovku. „Dva či tři jsou ve vážném stavu," dodal. Zdroje z nemocnice v Kosu uvedly, že asi 20 raněných má zlomeniny.

Kvůli otřesům se zvedla hladina moře, před čímž varovaly místní úřady. Vysoké vlny zasáhly hlavně turecké pobřeží, kde poškodily obchody a restaurace.

Kvůli zemětřesení bylo na několik hodin na Kosu uzavřeno letiště. Dvě letadla, která měla v pátek brzy ráno odletět z Česka směr Kos, tak nabrala několikahodinová zpoždění.

Davy lidí uvízly i přímo na ostrově. Někteří zůstali v hotelech, tisíce lidí se však tisníly na letišti. Jako jedni z mála mohli odletět lidé, kteří mířili do Brna. Tam přistáli včera okolo druhé hodiny odpoledne.

Jet, nebo nejet na Kos?

Na ostrově je s českými cestovními kancelářemi nyní zhruba 1930 lidí. O změnu místa dovolené nebo termínu návratu z Kosu žádají lidé kanceláře jen ojediněle. Navíc by byl předčasný návrat velmi složitý nebo dokonce nemožný, jelikož jsou letadla plná.

Doprava, dodávky vody i elektřiny fungují, turisté již normálně přespávají v hotelích. „Všechny hotely, ve kterých máme klienty, jsou zkontrolované a jsou v pořádku a všechno funguje, jak má," řekl pro ČTK mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Reklama

Související témata:

Doporučované