Hlavní obsah

Rozdělovat vakcíny politicky? Skandální, reagují hejtmani na Blahutova slova

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pokud se vakcíny rozdělovaly politicky, je to skandál, říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. (Na snímku očkování v Domově U Biřičky, ilustrační fotografie.)

Reklama

Část hejtmanů nadzvedly zprávy o tom, že premiér některé dodávky vakcín rozděloval podle vlastního uvážení. Podle libereckého hejtmana už měli podezření na takový postup dříve.

Článek

Informace bývalého koordinátora očkování Zdeňka Blahuty o tom, jakým způsobem se rozdělovaly vakcíny pro kraje, naštvaly některé hejtmany. Blahuta v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, že o tom, kolik do krajů půjde vakcín, rozhodoval sám premiér Andrej Babiš.

„On samozřejmě rozhodoval, kdo dostane kolik vakcíny, jestli pošleme něco navíc do Libereckého kraje nebo do Kraje Vysočina a podobně. A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika,“ řekl někdejší očkovací koordinátor.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) bude chtít vysvětlení pro svém stranickém šéfovi Janu Hamáčkovi. „Je to další důvod, který mě opět přesvědčil o tom, že ČSSD by neměla být v této vládě,“ uvedl Netolický.

Právě Pardubický kraj patřil z hlediska počtu vakcín k těm nejvíc bitým. „Já jsem to pravidelně opakoval, protože jsem tu nespravedlnost vnímal velice silně. Pokud je pravda, že to rozděloval Andrej Babiš politicky, je to skandální a je to z mého pohledu hazard s proočkovaností obyvatelstva v jednotlivých krajích,“ rozčílil se Netolický.

Premiér Andrej Babiš kritiku odmítá, pro server iRozhlas.cz označil Blahutu za zhrzeného a neschopného úředníka.

Půta: Pochopil jsem, že to řídí premiér

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) uvedl, že o tom, co teď Blahuta řekl veřejně, se spekulovalo už dříve. „Byla kolem toho i hádka na Asociaci krajů, protože v jedné z pražských fakultních nemocnic existovala zásoba vakcín, o které nám tvrdili, že je pohotovostní. Ale zároveň k tomu běhala informace, že je to zásoba, o které rozhoduje přímo premiér - komu dá a komu nedá,“ říká Půta.

A přidává i svoji vlastní zkušenost z letošního ledna, kdy se očkování v Česku rozjíždělo a vakcíny měly chodit do regionů poměrně. „Žádal jsem o navýšení dávek, prosil jsem, aby se začali chovat seriózně. Pan Blahuta mi slíbil, že pošle o jedno plato navíc, což je nějakých tisíc dávek. To bylo ve čtvrtek odpoledne. V pátek ráno mi poslal SMSku s omluvou, že vakcínu nedostaneme, protože to stopl pan premiér. Tak jsem pochopil, že pan premiér řídí i rozdělování vakcíny,“ popisuje svoji zkušenost Půta.

S platem vakcín pro Liberecký kraj nakonec pomohl ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Ještě jsem se ho ptal speciálně, jestli to je tak, že mu to zase pan premiér zakáže, tak nám řekl, že si to s panem premiérem domluvil, že nám to plato může poslat,“ připojuje Půta. Celou situaci prý musel „vydýchávat“, což je termín, který pro popis jednání s premiérem použil například šéf odborů Josef Středula.

S dodávkami vakcín měl v minulosti problém i nejmenší, avšak nejzasaženější region, Karlovarský kraj. Jeho hejtman Petr Kulhánek (STAN) však Blahutovo odhalení přešel s tím, že se už nechce vracet do minulosti.

„Nechci spekulovat o tom, jestli tam byly nějaké politické vlivy. Pro mě je důležité to, že jsme dnes dostali 16 800 vakcín nad rámec původních dodávek,“ říká Kulhánek, jehož kraj od začátku roku do dnešního dne ze státních přídělů dostal na 18 tisíc vakcín. Dnešní dodávka, v níž bylo 15 tisíc dávek z Německa, tak možnost vakcinace v regionu zvedla téměř o 100 procent.

Byť se krajům podařilo donutit stát, aby posílal vakcíny podle počtu obyvatel nad 65 let, podle libereckého hejtmana Půty přerozdělování ani tak zcela nefunguje. „Stejně máme asi o 5800 dávek míň, než by vycházelo podle prostého dělení, takže já se na to snažím různě upozorňovat. Snad nám to někdy dorovnají,“ dodává hejtman.

Reklama

Doporučované