Hlavní obsah

Březen, měsíc improvizace. Praktici řeší problémy s registrací pacientů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V některých krajích už praktičtí lékaři očkují své pacienty. Obecně je ale vakcín nedostatek.

Reklama

Zaregistrovat dvacet pacientů do systému trvá zhruba hodinu. Největší problém mají ale lékaři nyní s tím, že u některých pacientů registrace nefunguje. Vakcíny přitom dostanou nejdříve ti, kteří zaregistrují zájemců nejvíce.

Článek

Již od pondělí mají praktici možnost začít přihlašovat své pacienty nad 70 let, kteří se chtějí nechat očkovat proti covidu-19 právě u svého praktického lékaře. Zapsat je musí do Informačního systému infekční nemoci (ISIN). Bez toho očkování u lékaře není možné.

Jenže přihlašování je momentálně složitější, než praktici čekali.

Většina praktiků už má seznamy zájemců o očkování dávno připravené a stačí je tak „jen“ přepsat do systému. Právě to ale praktikům zabírá nejvíce času. „Aktuálně sedím u počítače po asi 13 hodinách práce a snažím se zaregistrovat svoje pacienty do ISINu na očkování,“ uvedl pro Seznam Zprávy praktický lékař z pražské ordinace Peter Ivančák.

„Ukázalo se, že to nejde úplně jednoduše,“ potvrzuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Vzhledem k tomu, že se ten systém dokončil na poslední chvíli, tak zatím nekomunikuje s našimi softwary. To znamená, že lékaři údaje do toho systému zadávají ručně,“ přiznává zádrhel.

„V tom systému je potřeba, aby došlo ke ztotožnění, že tam zadáváme skutečně našeho pacienta zaregistrovaného v naší ordinaci. Ukazuje se, že u nějakého procenta pacientů to (systém) nedokáže ověřit. Do toho registru pak nejsme schopni toho pacienta zadat, to tu práci komplikuje,“ vysvětluje Šonka.

Podle Ivančáka se v jeho ordinaci jedná až o 80 % pacientů, které nelze zaregistrovat, protože nemají praktického lékaře uvedeného v systému ISIN.

Šonka na tiskové konferenci potvrdil, že o tom s Ústavem zdravotnických informací a statistiky jednají a mělo by dojít během dneška k nápravě. „Budeme doufat, že odpoledne už tam budou moct praktičtí lékaři své pacienty zadávat,“ pokračuje Šonka.

Sám si prý ověřil, že samotná registrace dvaceti pacientů mu trvala hodinu. Přitom pacientů, které je potřeba zaregistrovat, jsou stovky. Podle praktiků by tak bylo vhodné, kdyby měli nějakou úlevu od administrativní práce, která jim zabírá spoustu času. Uvítali by pomoc od někoho, kdo by se staral pouze o to.

Problém s neschopenkami

Praktičtí lékaři by přitom měli být schopni očkovat i u nich neregistrované pacienty. Nemají ambici očkovat lidi z ulice, ale podle Šonky existuje mnoho případů, kdy to smysl dává. „Například se navzájem zastupujeme, to znamená, že když kolega onemocní, já musím mít tu možnost očkovat jeho pacienty,“ řekl Šonka.

Podle Šonky mají navíc praktici dost práce i s vystavováním neschopenek. „Znovu bych rád upozornil na problém, který trvá rok. Praktici vystavují pacientům neschopenku na pokyn hygieny. Ale ten pokyn jde přes pacienta, kdy hygienik zaúkoluje pacienta, aby praktikovi nahlásil svou karanténu. Ten to nemá jak ověřit,“ říká Šonka.

Podle Šonky totiž praktik nemá přístup do systému Daktela, který hygienici používají. Musí se tak spoléhat na slovo pacienta. Šonka má tak obavu, že toho teď lidé budou využívat, protože byla schválena stoprocentní nemocenská, a je podle něj potřeba propojit systémy tak, aby to lékař mohl kontrolovat.

Vakcínu dostanou ti, co mají nejvíce pacientů

Další problém je s nedostatkem vakcín. Původně měly jít všechny vakcíny AstraZeneca právě praktickým lékařům. „Vzhledem k nedostatku vakcín se původní plán změnil. Vakcíny AstraZeneca nejsou v tuto chvíli vyhrazeny pouze praktickým lékařům,“ řekl Šonka. O tom, kolik budou mít praktici vakcín, bude rozhodovat krajský koordinátor pro očkování, který vakcíny může poslat spíš do očkovacích center.

„Další vakcíny AstraZeneca by měly dorazit do Česka tento týden a měly by se rozdělovat ve čtvrtek. Mělo by se tedy ukázat, kolik v jednotlivých krajích půjde těchto vakcín k praktickým lékařům,“ vysvětluje Šonka. Podle něj pak březen bude měsícem improvizace.

Situaci komplikuje i fakt, že distributor nemůže rozbalovat distribuční jednotku vakcíny, která skýtá sto dávek. „To znamená, že budeme lékaře zásobovat postupně tak, jak budou dodávky chodit, a to po sto dávkách. První dostanou ti, co mají nejvíce zaregistrovaných pacientů v systému, aby byla jistota, že se ty vakcíny rychle zpracují,“ vysvětluje Šonka dál.

Distribuce vakcín se tedy bude řídit podle klíče, čím více zaregistrovaných pacientů, tím dříve bude vakcína. „Nebudou ji mít všichni najednou a je možné, že se někteří praktici k té vakcíně dostanou až na konci března,“ řekl Šonka s tím, že očkování praktiky by se mělo naplno rozjet až v dubnu. Šonka by pak chtěl, aby teď vláda uvolnila každému praktikovi těch 100 dávek, aby mohli naočkovat nejrizikovější skupinu, což stihne za týden až dva.

Reklama

Doporučované