Hlavní obsah

Rozhodce z kauzy Diag Human uspěl. Stát mu musí zaplatit přes tři miliony

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Právník Milan Kindl uspěl ve sporu se státem.

Reklama

aktualizováno •

Pokus Ministerstva zdravotnictví se z platby vyvléct pražský městský soud zamítl.

Článek

Milan Kindl, rozhodce ze známé kauzy zpackaného obchodu s krevní plazmou – známé jako Diag Human – uspěl ve svém sporu s Ministerstvem zdravotnictví.

Pražský městský soud ve středu zamítl odvolání resortu a pravomocně rozhodl, že stát má Kindlovi zaplatit 3 092 143 korun.

Jde o odměnu za práci, kdy Kindl spolu s dalšími dvěma rozhodci řešili letitý miliardový spor státu s firmou Diag Human. Kindl právě tomuto rozhodčímu senátu předsedal.

„Já z toho mám samozřejmě radost,“ řekl novinářům po skončení jednání Kindlův syn a právní zástupce Tomáš Kindl. Podle něj by však stát výrazně ušetřil, kdyby nemusel vést o odměnu spor a peníze rozhodci vyplatil rovnou.

Milan Kindl pro Seznam Zprávy uvedl, že práci rozhodců vykonávali šest let na vlastní náklady. Podle něj kopírovali a překládali tisíce stran, platili nájem za jednací místnosti ve Švýcarsku i v Česku, hradili také letenky, hotely nebo ostrahu spisu.

„Pokud stát má vychovávat své občany k plnění závazků a do občanského zákoníku si vložil, že daný slib zavazuje, měl by možná jít příkladem. Odměna sice vypadá vysoká, ale který advokát by si nechal za spor o 14 tisíc korun zaplatit tři koruny. Poměr naší odměny ke sporné částce skoro 14 miliard je právě takový,“ dodal Kindl.

Poté, co bude písemný rozsudek sepsán doručen, mělo by Ministerstvo zdravotnictví peníze Kindlovi vyplatit. Resort však ještě plánuje, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Druhý rozhodce Petr Kužel už svůj spor o odměnu rovněž vyhrál. Na vyplacení nyní čeká už jen poslední člen rozhodčího senátu Jiří Schwarz. Tomu soudy řekly, že nemá žalovat Ministerstvo zdravotnictví, ale firmu Diag Human. A jeho dovolání nyní řeší Nejvyšší soud.

Kromě kauzy Diag na sebe Milan Kindl upozornil v době, kdy působil jako proděkan Západočeské univerzity v Plzni a patřil mezi hlavní aktéry aféry s rozdělováním takzvaných rychlotitulů.

Kindl, Kužel a Schwarz se o peníze museli soudit, když se ministři v koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky nedokázali dohodnout, na jakou odměnu mají nárok.

Politici z hnutí ANO v čele se současným premiérem Andrejem Babišem jim nechtěli odměnu v celkové výši převyšující 9 milionů korun vyplatit.

Ani miliardový spor mezi státem a Diag Human však ještě nekončí. Dál probíhají soudy v zahraničí. Naposledy tato společnost uspěla v Belgii, kde tak má Diag Human po rozhodnutí odvolacího soudu šanci na exekuci českého majetku.

Stát naopak uspěl v dalších zemích: v Rakousku, Švýcarsku, USA, ve Francii a také v Nizozemsku.

Spor dále řeší třeba ještě soud v Lichtenštejnsku. Tady firma Diag Human prohrála u nejvyššího soudu, ale obrátila se ještě na ústavní soud a ten dosud nerozhodl.

Navíc mezi firmou a státem probíhá ještě mezinárodní arbitráž. Ta by mohla skončit v průběhu příštího roku.

Reklama

Doporučované