Hlavní obsah

Rožnovský skanzen bude o víkendu hostit festival Romská píseň a Anenskou pouť

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku bude v sobotu hostit hudební festival Romská píseň. Mezinárodní festival se uskuteční už posedmadvacáté.

Článek

„V neděli se ve skanzenu uskuteční tradiční Anenská pouť. Oslava svátku oblíbené valašské patronky svaté Anny je spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých a pouťovými atrakcemi v areálu muzea,“ sdělila jeho mluvčí Pavlína Polášková.

Program festivalu Romská píseň začne v areálu Dřevěného městečka v sobotu od 13:00. V komorním amfiteátru vystoupí cimbálová muzika Polajka, Brillant Orchester z Banské Bystrice, taneční soubor Salut Roma z Brna, kapela Imperio z Přerova, folklorní soubor Máj z Piešťan a Giňovci z Opavy. „K vidění budou ukázky několika řemesel,“ uvedla Polášková.

Krojovanou Anenskou pouť zahájí v neděli v 10:00 bohoslužba v kostele Všech svatých. O hodinu později se začne shromažďovat a řadit krojované procesí se sochou svaté Anny. Za zpěvu poutních písní se průvod přesune městem do areálu Dřevěného městečka, kde bude před kostelem svaté Anny zakončený svatoanenskou litanií a zpívanou modlitbou Anděl Páně.

Program s nabídkou pouťového zboží a atrakcemi bude podle ředitele muzea Jindřicha Ondruše v areálu Dřevěného městečka připraven od 9:00 do 18:00. „Děti se mohou těšit na pouťové atrakce – Finkovy historické houpačky a kolotoče. Na paloucích vystoupí Kejklíři a akrobati Vlčkovi. Nebude chybět loutkové divadlo Milady Kubicové a flašinetář Henri Noubel. K poslechu zahraje od 13:30 Dechová hudba Rožnovanka,“ uvedl Ondruš. V hlavním programu se v komorním amfiteátru představí Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic.

Reklama

Doporučované