Hlavní obsah

Rožnovský skanzen se otevřel, tradiční pořady ale nebudou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se dnes opět otevřelo návštěvníkům. Prohlédnout si mohou areál Dřevěného městečka, exteriéry Valašské dědiny a Mlýnské doliny. Tradiční adventní pořady ale nebudou.

Článek

Rožnovský skanzen patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji, loni do něj zavítalo víc než 364 tisíc návštěvníků. Čtvrteční otevření muzeí v Česku umožnilo částečné uvolnění opatření proti šíření nemoci covid-19, ze čtvrtého stupně pohotovosti protiepidemického systému PES země přešla na třetí.

První návštěvníci tak mohli po delší době zavítat i do rožnovského muzea, nadále však platí nařízení kvůli covidu. „Vstup bude umožněn návštěvníkům pouze se zakrytím úst a nosu, personál bude upozorňovat na nutnost hygieny rukou a na dodržování rozestupů. Vstoupit do areálu mohou pouze návštěvníci bez akutních zdravotních obtíží a ti, co nejsou v karanténě. U vstupu do areálu jsou k dispozici bezkontaktní stojany s dezinfekcí. Do interiérů expozičních objektů bude povolen vstup maximálně deseti osob,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Muzeum bude uzavřeno 7., 14., 24. a 25. prosince.

Kvůli omezení hromadných akcí se letos neuskuteční několik plánovaných prosincových pořadů, Mikulášský podvečer, Vánoční jarmark, Živý betlém, Štěpánská koleda a edukační pořad Vánoce na Valašsku.

„V souvislosti se zákazem pořádání kulturních akcí nemůžeme diváky přivítat ve vánočně vyzdobené Janíkově stodole. Z tohoto důvodu jsme poprvé přistoupili k přímému přenosu slavnostního koncertu Večer při svíčkách. Na jevišti se tak druhou adventní neděli představí Tomáš Kočko a Orchestr a zaznějí písně z hudebního alba Koleda. Bude se jednat o kolekci moravských koledních písní v hudební úpravě Tomáše Kočka a jeho autorský repertoár,“ uvedl Ondruš.

Návštěvníkům se ve čtvrtek otevřela i další muzea v kraji, například Slovácké muzeum, Muzeum Kroměřížska nabízí stálé expozice i novou výstavu Mák. Veřejnost může také do Muzea regionu Valašsko či Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Reklama

Doporučované