Hlavní obsah

Rozruch kolem dvojích účtenek. Proč vlastně nemusí doklad z EET stačit?

 

Reklama

Další politici a profesní svazy žádají odklad nebo zrušení projektu EET.

Článek

Při přípravě Babišova klíčového projektu elektronické evidence tržeb spolu nejspíš státní úřady nemluvily tak, jak by měly. V Česku se pro tuto situaci vžilo rčení, že levá ruka neví, co dělá pravá.

Některé účtenky, které zákazníci dostanou v rámci EET, tak nemusí stačit při reklamaci zboží, alespoň z prohlášení České obchodní inspekce se tak dá soudit. Ministerstvo financí se dosud k nové situaci nevyjádřilo.

Zatím tedy není zcela jasné, jaké údaje nezbytné pro ochranu zákazníka by měly na účtenkách být. A za druhé není zřejmé to, jak jednotlivé vládní resorty spolupracovaly při vzniku zákona a proč věc, na kterou nyní upozorňuje ČOI, neodstranily v připomínkovém řízení, jež se odehrává při vzniku každého zákona.

Reakce čtenáře Seznam Zprávy

„Zeptá se prosím někdo pana Babiše, zda spolupracovala celá státní správa na EET tak, aby tento doklad platil jak pro FÚ, tak pro zákazníka jako doklad o zakoupeném zboží, případně jako záruční list?“

Petr Kotulán, prodejce elektro, Slavonice

Česká obchodní inspekce potvrdila v pátek dopoledne výroky svého šéfa Mojmíra Bezecného, které uvedl pro Seznam Zprávy v hlavní zpravodajské relaci ve čtvrtek večer. Účtenky vydávané jako součást elektronické evidence tržeb nemusí mít vždy všechny náležitosti, které vyžaduje zákon o ochraně spotřebitele.

Podle prohlášení ČOI to vypadá, že po spuštění EET budou v tuzemsku dva druhy účtenek: Pro EET a pro případ, že by zákazník chtěl reklamovat zboží. Chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb totiž podle ČOI takový doklad nenahrazuje. Vystavení dokladu o zakoupení bude Česká obchodní inspekce (ČOI) i nadále kontrolovat.

Poslechněte si, co říká o dvojích účtenkách šéf ČOI Mojmír Bezecný:

Rozhovor s Mojmírem Bezecným.

Spotřebitel má podle zákona nárok na doklad o zakoupení se všemi náležitostmi. Má být poskytnut na vyžádání v okamžiku zakoupení výrobku nebo poskytnutí služby. Takový doklad pak slouží například i pro účely reklamace, kdy zákazník tímto dokladem prokáže, že koupil konkrétní výrobek či objednal službu u daného prodejce. Na vydání dokladu o zakoupení by podle ČOI měli zákazníci trvat.

Oproti tomu doklad k elektronické evidenci tržeb dle zákona o evidenci tržeb nemusí tyto informace obsahovat. „Proto spotřebitelům doporučujeme, aby na vystavení dokladu o zakoupení se všemi náležitostmi stále trvali a nespokojili se jen s účtenkou vyplývající ze zákona o evidenci tržeb, tzv. EET," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Další protesty proti EET

Strana soukromníků ČR vítá legislativní iniciativu senátorů v čele se senátorem Ivo Valentou, kteří předkládají zákon o zrušení elektronické evidence tržeb. „Předložit a schválit zákon o zrušení EET je jedinou možností, jak zastavit tento šikanující zákon."

Mezitím Babišem navržené změny v EET kritizují odbory i daňoví poradci Podle Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) je návrh ideálním nástrojem, jak se vyvázat z platby DPH. Celkově odbory systém EET podporují. Obdobný názor dnes vyjádřila Komora daňových poradců. Vyplývá to ze zveřejněných dokumentů ČMKOS i komory.

Reklama

Doporučované