Hlavní obsah

Studie, která z ivermektinu udělala zázrak, „zmizela“. Odhalili v ní hrubé chyby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Studii, která podporovala užívání léku ivermektin v boji proti covidu-19, citovali lidé po celém světě. Nyní ale došlo k jejímu stažení, nezávislí vědci totiž v materiálu našli několik nesrovnalostí.

Článek

Na užívání a nákup léku ivermektin tlačil svého času i český premiér Andrej Babiš, brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny dokonce za své miliony nakoupila deset tisíc balení. Mnoho těch, kteří lék podporovali, se opíralo o rozsáhlou studii, kterou vedl lékař Ahmed Elgazzar z egyptské Univerzity Benha, ta ale byla kvůli „etickým problémům“ stažena.

Preprint studie v listopadu zveřejnil web Research Square a mělo se za to, že právě tento materiál poskytuje nejspolehlivější důkazy ohledně účinnosti léku. Podle výsledků mělo dojít u pacientů v nemocnicích, kteří lék užívali v brzkém stádiu nákazy, k podstatnému zlepšení až uzdravení a míra úmrtnosti ve skupinách osob léčených ivermektinem se měla snížit o 90 %.

Ivermektin

„Ivermektin se již přes 30 let úspěšně používá na některá parazitická onemocnění včetně například svrabu, ale zásadní je především jeho účinek na říční slepotu, velký problém rovníkové Afriky. Už v předcovidové době byl ivermektin zkoušen i proti některým virovým infekcím, a to především proti RNA virům, tedy podobným virům, jako je chřipka nebo právě SARS-CoV-2,“ popsal již dříve lék pro Seznam Zprávy Jan Bláha, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nad účinností ivermektinu ovšem nyní visí otazník, preprintová platforma totiž ve čtvrtek materiál stáhla. Jednou z prvních osob, které na problémy studie upozornily, byl londýnský student medicíny Jack Lawrence. Ten s preprintem pracoval v rámci svého studia a došel mimo jiné i k odhalení, podle kterého má být úvodní část textu téměř kompletním plagiátem.

Podezřelá Lawrencovi ale přišla také některá data, ta surová totiž měla být hned při několika příležitostech v rozporu s protokolem studie. „Autoři tvrdili, že studii provedli pouze na lidech ve věku od 18 do 80 let, nejméně tři pacienti v datovém souboru ale byli mladší 18 let,“ informoval Lawrence.

„Autoři dále tvrdili, že studii provedli mezi 8. červnem a 20. zářím 2020, nicméně většina pacientů, kteří zemřeli, byla podle nezpracovaných údajů přijata do nemocnice a po smrti ještě před 8. červnem,“ vysvětluje student medicíny. Údaje pak dokonce zahrnují jednoho pacienta, který opustil nemocnici k neexistujícímu datu 31. června 2020.

Podle materiálu ve skupině se standardní léčbou zemřeli čtyři ze 100 pacientů s mírným a středně těžkým průběhem covidu-19. Podle původních údajů ale v této skupině nezemřel nikdo stejně jako v případě těch, kteří ivermektin obdrželi. Co se týče těžkého průběhu nemoci, autoři stanovili počet zemřelých s lékem na dvou osobách, surová data ale uvádějí čtyři.

Lékaře Elgazzara, který v čele studie stojí, se pokoušel kontaktovat jak Lawrence, tak i britský list The Guardian. Odpovědi se však nikomu nedostalo a nereaguje ani tisková kancelář univerzity, kde Elgazzar působí. Lawrencovi nakonec s důkladnou analýzou materiálu pomohli Gideon Meyerowitz-Katz, australský epidemiolog z University of Wollongong, a Nick Brown, analytik z Linného univerzity ve Švédsku.

Právě Brown pak poskytl britskému listu komplexní dokument, který odhaluje četné chyby v údajích a další nesrovnalosti. „Hlavní chybou je, že nejméně 79 záznamů o pacientech jsou zjevné klony jiných záznamů. Je těžké vysvětlit to jen jako nevinnou chybu, a to zejména proto, že ty klony nejsou ani čistými kopiemi. Existují náznaky, že se pokusili změnit jedno nebo dvě pole, aby vypadaly víc přirozeně,“ sdělil Brown.

Podle druhého osloveného odborníka je materiál jednou z vůbec největších prací o ivermektinu, nyní se mu ale zdá, že výsledná data jsou zcela falešná. Studii přitom často citovali podporovatelé léku, a to navzdory recenzovanému materiálu uveřejněném v časopise Clinical Infectious Diseases, který v červnu informoval o tom, že přípravek není funkční možností léčby pacientů s covidem-19.

Data z materiálu jsou podle Kylea Sheldricka, lékaře ze Sydney, navíc špatně i po matematické stránce, výsledné údaje a jejich úplnost jsou totiž v podmínkách reálného světa téměř nemožné. Nezávisle na již zmiňovaných odbornících si navíc také on všiml duplikace v případě některých čísel.

Podle Lawrence musí být něco ve vědeckém světě špatně, když taková studie, jako je ta  Elgazzareho, zůstala i se svými chybami v oběhu po dobu sedmi měsíců. „Tisíce vysoce vzdělaných vědců, lékařů, lékárníků a nejméně čtyři hlavní regulační orgány si nevšimli podvodu, který byl tak zjevný, že na sobě mohl mít blikající neonový nápis. O to děsivější je ale to, že se to stalo uprostřed probíhající globální zdravotní krize epických rozměrů,“ říká Lawrence.

Reklama

Doporučované