Hlavní obsah

Nenecháme se ovlivnit přáním premiéra. Šéf žalobců Zeman o hledání trestných činů v auditu o Babišově střetu zájmů

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman o verdiktu nad Davidem Rathem, bruselském auditu i demonstracích za nezávislost justice.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Že lidé na demonstracích vyjadřují podporu justici, je pro státní zastupitelství obrovská podpora, komentuje ve Výzvě protesty z posledních osmi týdnů nejvyšší žalobce Pavel Zeman. V rozhovoru mluví i o prověřování možných trestných činů v souvislosti s předběžným auditem Bruselu ke střetu zájmů předsedy vlády, pravomocném verdiktu nad Davidem Rathem a kritice prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Před čtyřmi týdny Pavel Zeman zaskočil premiéra Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana svým razantním prohlášením, že zjištění v dokumentu Evropské komise „jsou závažná a mohlo by to zavdávat podezření z trestného činu“.

„Analýzu stále ještě nemáme úplně dokončenou. Opatřujeme si k tomu další dokumenty. Nebereme to na lehkou váhu,“ vysvětluje Zeman, proč státní zastupitelství svoji práci ještě nedokončilo.

S ohledem na trestně-právní dopady nechce komentovat, jakých přesně činů by se mohlo podezření týkat. Naznačuje ale, že jde spíš o přidělování dotací holdingu Agrofert než o případný střet zájmů Andreje Babiše.

„Přípravné řízení je neveřejné, neočekávejte od nás on-line zpravodajství. Tu analýzu nedělá přímo nejvyšší státní zastupitelství, dělá ji nižší státní zastupitelství a to ví, jak postupovat,“ říká. Zároveň odmítá, že by se žalobci mohli nechat ovlivnit tlakem politiků. „My jsme dlouhodobě trénovaní na to, abychom k těmto věcem nepřihlíželi. Přáním premiéra se rozhodně nenecháme ovlivnit.“

Zasáhnout proti komukoli

Ve Výzvě Pavel Zeman reaguje i na kritický výpad ze strany prezidenta republiky, který se o něm vyjádřil slovy: „Kvůli jeho nicnedělání začaly diskuze o jeho odvolání. Je už osm let nejvyšším státním zástupcem a nezanechal po sobě absolutně žádnou stopu.“

„S prezidentem mám velice korektní vztah. Jaký osobní vztah má on ke mně, nevím. Nevím, z jakého důvodu toto říká. Možná, kdyby si lépe zanalyzoval naše zprávy o činnosti, tak by dospěl k tomu, jak se státní zastupitelství v poslední době vyvinulo,“ říká s lehkým úsměvem.

„Státní zastupitelství ve spolupráci s policií a soudy zajišťuje výnosy z trestné činnosti ve výši 7 miliard ročně. Před mým nástupem to byla necelá miliarda. Ve spolupráci se soudy ukládá peněžité tresty ve výši osmnácti procent, před pěti lety to byla necelá čtyři procenta,“ vypočítává Zeman některé „stopy“, které zůstávají po jeho více než osmiletém působení na Nejvyšším státním zastupitelství.

Zároveň připouští, že prezidentovy výroky mohou souviset s tím, že šéf žalobců odmítl pozvání na Hrad v době, kdy jeho úřad dohlížel na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář.

„Státní zastupitelství se nebojí zasáhnout proti komukoli, to znamená rovnost občanů před zákonem, to je jeden ze základních principů právního státu,“ dodává.

Sedm let procesu s Rathem je dlouhá doba

Ke středečnímu pravomocnému rozsudku nad bývalým hejtmanem Davidem Rathem, který přišel sedm let po Rathově zatčení se sedmimilionovým úplatkem, šéf žalobců říká: „Radši bych měl rozhodnutí do tří, čtyř let, pochopitelně. Sedm let je dlouhá doba, ale musíme do toho promítnout všechno, co se v rámci procesu dělo.“

Pavel Zeman zmínil „různé aktivity obviněného a různý způsob obhajoby“, což celý proces výrazně prodlužovalo. Zároveň ale není příznivcem omezování práv souzených lidí k využívání různých prostředků obhajoby. „Abychom pak nevylili s vaničkou i děcko.“

K Rathově případu ještě zmínil, že je rád, že soudy přistupují u majetkových trestných činů i k propadnutí majetku, nejen k odsouzení do vězení. David Rath dostal sedm let a přijde o majetek ve výši 10 milionů korun.

Jak hodnotí návrh novely zákona o státních zástupcích předložený ministryní spravedlnosti Marií Benešovou? A kdy podle něj padne definitivní rozhodnutí žalobců o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo?

Sledujte rozhovor s Pavlem Zemanem ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované