Hlavní obsah

Sobotka a Babiš se přou o to, jak změnit EET, první hospody už ale končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Ministr financí Andrej Babiš minulý týden přišel s několika překvapivými změnami. EET přitom začíná už ve čtvrtek.

Článek

Změny v systému elektronické evidence tržeb (EET), s nimiž přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), dnes posuzuje vláda premiéra Sobotky.

Toho minulý týden rozčílilo, že Babiš až na poslední chvíli přichází s vyjmutím e-shopů a malých živnostníků, kteří se přihlásí k daňovému paušálu. Babiš ale uvedl, že evidence tržeb pro restaurace a ubytování bude spuštěna beze změn 1. prosince. Změny, které chce jeho úřad prosadit, by měly platit od 1. dubna 2017.

Babiš se chtěl debatě na vládě vyhnout tím, že by návrh předložil jako poslanec. Vláda si ale odhlasovala, že se změnami v EET bude zabývat už dnes, jak potvrdil mluvčí mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Informoval, že ministři bod o EET zařadili do programu a povedou o něm rozpravu.

V neděli Babiš adresoval premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, ve kterém ho informoval, že změny v systému EET dnes vládě nepředloží, ale z pozice poslance rovnou na nadcházejícím zasedání Sněmovny. Ministrům hodlá pouze zopakovat argumenty, které řekl už minulý týden na koaliční radě.

„Pevně doufám, že ČSSD přesvědčím, druhé čtení daňového balíčku je poslední možnost, jak to navrhnout," uvedl Babiš.

Babiš chce ve Sněmovně už tento týden navrhnout, aby z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 000 korun.

Poslední kapka jménem EET. Ve středu otevřu naposled (podívejte se na konkrétní hospody, které kvůli EET končí):

Další změna by se týkala webových obchodů, kde by se evidence netýkala plateb kartou prostřednictvím internetu. O víkendu uvedl, že návrh na tyto změny v systému EET nepředloží dnes vládě, ale rovnou na jednání Sněmovny. V dopise premiérovi odmítl, že jsou změny chaotické. Vládě hodlá dnes zopakovat argumenty, které řekl už na koaliční radě.

Reklama

Doporučované