Hlavní obsah
Online

První evropská země využila novou pravomoc. Zakázala vývoz vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nejméně do 28. března prodlužuje Bavorsko karanténní nařízení, které omezuje vstup do země z oblastí s koronavirovými mutacemi, tedy i z České republiky. Dnes se na tom dohodla bavorská vláda, která své nařízení upravila ve shodě se zachováním karantény v Německu. Ta platí rovněž přinejmenším do 28. března. Pro české pendlery se výjimky nemění.

- Itálie zablokovala vývoz 250 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to poprvé, co některý ze států Evropské unie využil nová pravidla, podle nichž lze omezit export očkovacích látek od výrobců, kteří nedodržují smlouvy. Informovala o tom agentura DPA.

- Evropská agentura pro léčivé přípravky zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Agentura to dnes uvedla v prohlášení, podle něhož žádost podala německá firma R-Pharm Germany. Ta je součástí ruské společnosti R-Pharm.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Do léta chceme naočkovat 30 milionů lidí, říká francouzský premiér

    Francie má v plánu naočkovat nejméně 10 milionů lidí do poloviny dubna, 20 milionů do poloviny května a 30 milionů Francouzů do léta, uvedl premiér Jean Castex. Dodal, že dosud bylo naočkováno 3,2 milionu lidí.

  • Rio de Janeiro zavede noční zákaz vycházení

    V brazilském Riu de Janeiru bude od zítřka platit noční zákaz vycházení. Brazílie patří mezi jednu z nejhůře postižených zemí nemocí covid-19 na světě. Podrobněji jsme se situaci v zemi věnovali v článku zde.

  • Pandemie srazila spotřebu čokolády ve Švýcarsku na 40leté minimum

    Spotřeba čokolády ve Švýcarsku byla loni nejnižší za posledních 40 let. Klesla v průměru na 9,9 kilogramu na obyvatele, o rok dříve to bylo 10,4 kilogramu, vyplývá z údajů federace výrobců čokolády Chocosuisse. Důvodem je práce z domova, hygienická opatření a také absence turistů kvůli pandemii, píše AFP.

    Pokles o deset procent zaznamenala i výroba čokolády, ve Švýcarsku se jí loni vyrobilo 180 000 tun. Vývoz do zahraničí, který představuje odbytiště pro 70 procent švýcarské čokolády, loni klesl o 11,5 procenta. Švýcarsko má podle statistik nejvyšší spotřebu čokolády na obyvatele.

  • Rzeczpospolita: Bezpilotní letouny pomohou v boji s covidem-19

    V boji s onemocněním covid-19 v Polsku zřejmě pomohou bezpilotní letouny. Chystá se je využívat jedna z největších sítí diagnostických laboratoří v zemi. Tento týden má být podepsána smlouva, která může významně pozměnit přepravu lékařských vzorků v Polsku. Polský výrobce dronů firma Spartaqs, která loni zkušebně vytvořila letecký most mezi dočasnou nemocnicí pro pacienty s covidem-19 na Národním stadionu a nemocnicí ministerstva vnitra ve Varšavě, plánuje zahájit stálé vzdušné zásobování, píše list Rzeczpospolita.

  • V Amsterdamu testují křičící box, který dokáže rozpoznat covid-19

    V Amsterdamu testují novou metodu detekce koronavirové infekce. Nový vynález v podobě boxu dokáže zjistit přítomnost covidu-19, pokud v něm lidé začnou křičet nebo zpívat.

  • Izrael má poprvé od prosince méně než 700 těžkých případů covidu

    V Izraeli poprvé od prosince klesl počet vážných případů nemoci covid-19 pod 700. Podle dnešních informací ministerstva zdravotnictví je mezi těmito 699 případy 261 lidí v kritickém stavu a 224 je připojeno na ventilátory. Země se chystá v neděli znovu otevřít restaurace a veřejné prostory, příští týden pak část škol.

    Ve středu v Izraeli zaznamenali přes 4100 nových případů nákazy koronavirem, od začátku epidemie v zemi zemřelo 5815 lidí. Premiér Benjamin Netanjahu dnes řekl, že se Izrael dostává z epidemie, ale po určitou dobu ještě bude nutné nosit roušky.

  • Zoo v San Diegu testuje zvířecí vakcínu proti covidu-19

    Americká zoo v San Diegu testuje zvířecí vakcínu proti covidu-19. Jednou z prvních naočkovaných je i orangutanka Karen.

  • Ve Francii představuje britská mutace 60 procent případů viru

    Britská mutace koronaviru představuje 60 procent případů ve Francii, uvedl dnes premiér Jean Castex na tiskové konferenci. Departement Pas-de-Calais u Lamanšského průlivu čeká víkendová uzávěra, začne v sobotu v osm hodin ráno a skončí v neděli v 18 hodin.

    Mezi 20 sledovaných departementů, kterým hrozí uzávěra a přísnější opatření, přibyly tři další - Hautes-Alpes, Aisne a Aube. V těchto oblastech se od pátečního večera uzavřou obchodní centra nad 10 000 metrů čtverečních, která neprodávají potraviny. Premiér nechává na rozhodnutí prefektů, zda zruší veřejné akce, jež se v jejich departementech mají konat.

  • OECD: Vlády by při řešení koronavirové krize neměly zvyšovat daně

    Vlády by se při řešení koronavirové krize měly vyhýbat zvyšování daní. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Učinila tak den poté, co Británie ohlásila záměr zvýšit sazbu daně z příjmů právnických osob.

    Vlády po celém světě byly nuceny přikročit k rozsáhlým rozpočtovým výdajům, aby pomohly svým ekonomikám překonat negativní dopady pandemie covidu-19. Tyto výdaje vedly ke vzniku obřích rozpočtových deficitů, což vytváří tlaky na zvyšování daní, napsala agentura Reuters.

  • V Itálii stoupají bilance nakažených, Lombardie zpřísní restrikce

    V Itálii v posledních dnech stoupají počty lidí, kteří se nově nakazili koronavirem, a větší tlak pociťují i nemocnice. Za posledních 24 hodin testy odhalily 22 865 případů infekce, o den dříve bylo číslo o 2000 nižší. Region Lombardie na severu země dnes proto nařídil zpřísnění restrikcí, a od pátku se tak v oblasti s deseti miliony obyvatel zavřou restaurace, většina obchodů i školy, informovala agentura APA.

    Itálie se nyní postupně dostává do situace, v níž byla během vrcholu druhé vlny pandemie loni v listopadu. Tehdy nemocnice přijímaly každý den v průměru 1000 pacientů s covidem-19, stovka jich mířila na jednotky intenzivní péče. Dnes ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že na jednotkách intenzivní péče přibylo za den 232 pacientů a další čtyři stovky pacientů zamířily na běžná oddělení nemocnic, kde už leží přes 20 000 nakažených.

  • Izrael, Rakousko a Dánsko založí společný fond na vývoj vakcíny

    Izrael, Rakousko a Dánsko založí společný fond, ze kterého budou financovat výzkum a vývoj vakcín proti covidu-19. Zváží také investici do jejich výroben. Oznámil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu po setkání se svými protějšky z obou evropských zemí, informovala agentura Reuters.

    „Založíme společný fond pro vývoj a výzkum a probereme možnost společné investice do výroben vakcín,“ uvedl dnes Netanjahu po jednání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

  • Polsko neplánuje nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19

    Polsko neplánuje nákup ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf kanceláře premiéra a současně vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk.

    „Pokud jde o ruskou vakcínu, neplánujeme takovou očkovací látku kupovat. Pokud však jde o čínskou vakcínu, tuto záležitost analyzujeme (…) Zatím v této věci nebyla učiněna žádná rozhodnutí,“ řekl Dworczyk novinářům bez dalších podrobností.

  • Itálie zablokovala export vakcíny AstraZeneca do Austrálie

    Itálie zablokovala vývoz 250 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to poprvé, co některý ze států Evropské unie využil nová pravidla, podle nichž lze omezit export očkovacích látek od výrobců, kteří nedodržují smlouvy. Informovala o tom agentura DPA.

    Britsko-švédský výrobce AstraZeneca je s Evropskou unií ve sporu ohledně zpoždění nasmlouvaných dodávek vakcíny. Týkají se ho proto nová pravidla, která nastavila Evropská komise a která umožňují vývoz vakcín za takových okolností v krajním případě zablokovat. Itálie o tomto kroku informovala Brusel koncem minulého týdne, uvedl list Financial Times.

  • Covid-19: USA se dostaly na dva miliony vykázaných vakcín denně

    Tempo očkování proti covidu-19 ve Spojených státech poprvé překročilo dva miliony nahlášených dávek za den. Podle nejnovějších čísel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve středu průměr z posledních sedmi dní narostl na 2,01 milionu. Celkový počet aplikovaných dávek v USA po necelých třech měsících narostl na zhruba 80 milionů dávek, zatímco země registrovala stagnující denní počty nákaz koronavirem.

    Vzhledem k vývoji očkovací kampaně či setrvalému poklesu bilance hospitalizovaných s covidem-19 je nyní v USA situace výrazně optimističtější než na začátku roku nebo i před měsícem. Růst bilance obětí epidemie spadl pod 2000 mrtvých denně a přírůstky statistiky nakažených jsou oproti lednovému vrcholu přibližně čtvrtinové.

  • Bavorsko prodloužilo karanténní nařízení, týká se i Česka

    Nejméně do 28. března prodlužuje Bavorsko karanténní nařízení, které omezuje vstup do země z oblastí s koronavirovými mutacemi, tedy i z České republiky. Dnes se na tom dohodla bavorská vláda, která své nařízení upravila ve shodě se zachováním karantény v Německu. Ta platí rovněž přinejmenším do 28. března. Pro české pendlery se výjimky nemění, Bavorsko ale zpřísnilo povinnou izolaci, která pro ostatní po příjezdu bude trvat 14 místo deseti dní.

    Do Německa nyní mohou jezdit z oblastí s mutacemi jen němečtí občané, cizinci s pobytem v zemi, dopravci zboží a vybraní pendleři. Všichni se na hranicích musí prokázat negativními testy a po příjezdu s výjimkou dopravců a pendlerů nastoupit do povinné karantény. Ta dosud v Bavorsku byla deset dní, po pěti dnech ji ale bylo možné zkrátit druhým testem.

  • Po propuknutí vládní krize čelí slovenský premiér sílící kritice

    Po propuknutí koaliční krize na Slovensku čelí premiér Igor Matovič sílící kritice části vládních politiků za způsob, jakým řídí kabinet a vládne zemi. Sám Matovič napjaté vztahy uvnitř koalice zdůvodňuje pouze spory ohledně ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19, jejíž nákup nepodpořila celá koalice. Nově slovenský premiér popudil partnery také vzkazem přes sociální síť, aby se vyjádřili k možnosti zrušení nákupu Sputniku V, jehož průběžné hodnocení podle dnešního oznámení zahájila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

  • Interpol odhalil stovky padělků čínské vakcíny

    Po únorovém zátahu, při kterém v Číně našli 3 000 falešných vakcín putujících do zahraničí, překazili policisté nezákonný byznys i v JAR. Jde přitom jen o špičku ledovce, varují.

  • Lidé po nemoci covid-19 dostanou v Itálii jen jednu dávku vakcíny

    Osoby, které se v minulosti nakazily koronavirem, dostanou v Itálii pouze jednu dávku vakcíny. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví na základě souhlasného stanoviska lékového regulátora AIFA, uvedla dnes agentura ANSA. Ministerstvo doporučilo očkovat pouze jednou dávkou v období od tří do šesti měsíců po prodělání nemoci covid-19. Podobně jako další státy Evropské unie používá Itálie vakcíny, které obvykle vyžadují podání dvou dávek.

    Italské ministerstvo zdravotnictví odůvodnilo své rozhodnutí tím, že se dá předpokládat, že si osoby po prodělání nákazy vytvořily jistou míru imunity proti covidu-19. Z rozhodnutí mají výjimku osoby, jež mají problémy s imunitou. Ty budou i nadále po prodělání nemoci dostávat dvě dávky vakcíny. Znění vyhlášky by mohlo být změněno v případě vysokého výskytu mutací, u kterých je častější opětovná nákaza, uvedlo ministerstvo.

  • Egypt rozšířil očkování proti covidu-19 na seniory a nemocné

    Egypt rozšířil očkování proti covidu-19 na seniory a chronicky nemocné. Dosud se v zemi podle vlády očkovali zaměstnanci zdravotnictví. Očkuje se hlavně čínskou vakcínou firmy Sinopharm.

    O zařazení do očkovacího programu mohou Egypťané žádat elektronicky od neděle a zatím se přihlásilo 153 000 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy