Hlavní obsah

Ruská anexe připravila Krym o zlatý poklad. Dostane ho Ukrajina

Amsterdamský soud rozhodl o návratu takzvaného skytského zlata. Krymská muzea nárok nemají.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Okresní soud v Amsterdamu ve středu rozhodl o vleklém sporu mezi Ukrajinou a Ruskem, respektive krymskými muzei.

Článek

Sbírka 565 historických artefaktů, známá jako skytské zlato či skytský poklad, se po nizozemské výstavě vrátí do ukrajinských muzejních sbírek. A to přesto, že jejich převážnou většinu našli archeologové na Krymu, tedy v tuto chvíli na území, které anektovalo Rusko. Rozhodl o tom okresní soud v Amsterdamu. Krymská muzea se proti rozsudku mohou odvolat.

Spor o skytské zlato rozpoutala prostřednictvím krymských muzeí ruská administrativa. Rozporovala, že by se poklad měl z Nizozemska vracet na Ukrajinu.

Nizozemci si vzácné artefakty zapůjčili před dvěma lety kvůli výstavě „Krym: Zlato a tajemství Černého moře". Smlouvu o zápůjčce přitom uzavřeli s ukrajinským Národním muzeem historie. Poté, co Krymský poloostrov ovládla Moskva, si pořádající Muzeum Allarda Piersona nevědělo rady s tím, kam vlastně předměty vracet. Dosud vydalo jen část pokladu, který do Amsterdamu putoval přímo z muzea v Kyjevě.

Téměř dva roky se vlekoucí spor vygradoval, když ukrajinské soudy požádaly Interpol, aby skytské zlato umístil na seznam mezinárodně hledaných předmětů. Ředitel petrohradské Ermitáže Michail Piotrovskij zas kontroval tvrzením, že zlato odcestovalo na Ukrajinu, ale neví se, kam doputovalo.

Národní dědictví se vrátí suverénnímu státu

Okresní soud v Amsterdamu se ve středu přiklonil na stranu Ukrajiny. Odvolal se přitom i na pravidlo, jímž se řídí UNESCO. Podle něj se předměty kulturního dědictví mají vracet suverénním státům. A tím právě Krym není.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin si je jistý, že skytské zlato se vrátí nejen na Ukrajinu, ale i na ukrajinský Krym.

Teoreticky je ještě možné, že poklad na Krymu skončí. Po návratu na Ukrajinu se budou věcí znovu zabývat ukrajinské soudy. Mohou rozhodnout, že poklad patří do sbírek krymských muzeí.

Reklama

Doporučované