Hlavní obsah

Záběry z ruské nemocnice: Lidé leží na zemi, těla už není kam dávat

Svět bez obalu: Ruská laborantka vynesla záběry z nemocnice. Lidé leží na zemi, těla zesnulých už není kam dávat.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ruské úřady hlásí v souvislosti s koronavirem nejvíce úmrtí za den od začátku pandemie. Tamní zdravotnictví mezitím kolabuje pod náporem nemocných.

Článek

Ruské nemocnice hlásí, že nemají dostatek zdravotnického personálu a ani lůžek pro nakažené. Situace je kritická, což připouští i Kreml.

Jak to v praxi reálně vypadá, ukazují záběry, které natočila rentgenová laboratorní asistentka Alsa Nigmatullinovová z nemocnice v Uljanovsku. Ve městě vzdáleném zhruba 800 kilometrů od Moskvy už kapacita zdravotnického zařízení dávno přestala stačit. Nemocní leží na zemi, po chodbách, zcela přeplněné jsou i márnice.

„Těla leží v nemocnici tři až čtyři dny. Říkají, že už začínají být cítit. Je to hrozné. Příbuzným trvá až osm dní, než si je mohou vyzvednout,“ popsala Nigmatullinovová během rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. „Taková je teď realita. Naše největší místní márnice je zcela plná. Úřady dělají všechno možné, aby se tyto informace nedostaly na veřejnost.“

Poté, co laborantka záběry zveřejnila online, nemocnice zakázala v budově mobilní telefony. „Telefony odvádějí zaměstnance od práce, to není správné,“ sdělil oficiální zdůvodnění tohoto kroku hlavní lékař nemocnice Jurij Kelin.

Mezitím ovšem plní sociální sítě záběry i z jiných míst. Velké pobouření vzbudilo mezi obyvateli sibiřské oblasti Chakasie video, na kterém ruská zdravotnice prosí lékaře, aby ošetřili devadesátiletou ženu s covidem-19. Lékaři její pláč a prosby odmítli s tím, že nemají žádná lůžka.

„Je jí 90 let. Přežila válku. Co to děláte? Proč je sem tedy vozím v sanitce? Musím se snad rozbrečet, abych vás přesvědčila? Je to vaše pacientka. Dnes večer jí bude nejspíš velmi zle. Co s ní mám teď dělat? Odpovězte na moji otázku!“ žádá zoufale zdravotnice.

Podobně to vypadá i v dalším městě na Sibiři, v Tomsku. I tam jsou chodby zcela přeplněné ležícími pacienty.

„Přemýšleli jsme, že sem přineseme pro mého otce nafukovací matraci. Ale ani tu nebylo kam dát. Chodba byla plná pacientů a na odděleních nebylo žádné místo,“ postěžovala si příbuzná jednoho z pacientů.

Rusko zůstává z hlediska počtu infikovaných pátou nejpostiženější zemí na světě. Úřady evidují skoro dva miliony prokázaných případů koronaviru. Existují ale pochybnosti o spolehlivosti těchto statistik. Řada expertů se domnívá, že reálná čísla jsou zde daleko vyšší.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované