Hlavní obsah

Ruská odveta. Moskva vyhostí stejný počet diplomatů jako Západ, včetně tří Čechů

Rusko vyhostí desítky západních diplomatů.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Rusko vyhostí šedesát amerických a další západní diplomaty. A to ve stejném počtu, v jakém to udělaly ostatní země. Z Ruska se tak pravděpodobně vrátí také tři diplomaté z České republiky. Nadále tak eskaluje diplomatická roztržka, za jejímž rozpoutáním stojí otrava ruského exšpiona na území Velké Británie, z níž Londýn viní Rusko.

Článek

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Oznámil to ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě.

„Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů a odvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě,“ citovala agentura Reuters Lavrova.

Z šedesáti amerických diplomatů, které Rusko označilo za nežádoucí osoby, jich je podle Interfaxu 58 z velvyslanectví v Moskvě a zbývající dva z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu. Na odchod ze země mají čas do 5. dubna, uvedly ruské agentury. Ty také informovaly, že konzulát v Petrohradě by měl ukončit provoz do dvou dní.

Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Celkem bylo z téměř tří desítek zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.

Velká Británie viní z útoku na bývalého ruského špiona Skripala právě Moskvu, ta nařčení odmítá. Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona pocházel příkaz k otravě přímo od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Skripal byl podle posledních zpráv spolu se svou dcerou Julijí vystaven nervovému jedu Novičok ve svém domě v jihoanglickém městě Salisbury. Podle místní nemocnice se přitom stav Julije začal výrazně zlepšovat, Skripal však nadále zůstává v kritickém stavu.

Reklama

Doporučované