Hlavní obsah

Ruská tenistka Šarapovová se brání kritice, že je podvodnice

Tenisová hvězda Maria Šarapovová hodila kritiku za hlavuVideo: Reuters

 

Reklama

Ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová se v rozhovoru pro BBC vyjádřila ke kritice. Za podvodnici se nepovažuje a kritické komentáře spoluhráček se podle ní nezakládají na pravdě.

Článek

Loni v březnu oznámila Šarapovová na tiskové konferenci v Los Angeles svůj pozitivní dopingový nález kvůli zakázané látce meldonium a ještě v červnu téhož roku ji Mezinárodní tenisová federace potrestala dvouletým zákazem startu. Snížený trest na 15 měsíců vypršel letos 26. dubna.

Od loňského jara čelí bývalá světová jednička široké kritice. Eugenie Bouchardová ji loni v dubnu označila za podvodnici, které by už nemělo být dovoleno nikdy hrát. Šarapovová se ale bránila tím, že kritici neznali všechna fakta, a proto tato nařčení vždy odmítala. Přesto svoji velkou chybu přiznala. Nyní je podle svých slov konečně zpět a minulost hodila za hlavu.

Tenisová hvězda užívala látku meldonium od roku 2006 kvůli zdravotním problémům. Jak sama přiznala, po prvním grandslamu na Wimbledonu se necítila ve své kůži. Otec ji vzal k dětskému lékaři v Rusku a ten provedl řadu testů, které ukázaly abnormality na srdci. Doplňky stravy, jež jí doporučil, nebyly v rozporu s ruskými zákony. Užívaly se celkem běžně. Pak se od 1. ledna loňského roku staly celosvětově nelegální. Koncem loňského roku Šarapovovou sice Světová antidopingová agentura o seznamu zakázaných látek informovala, ona se na něj ale nepodívala.

Po udělení zákazu hrát se Šarapovová bránila tvrzením, proč by měla být látka zakázána, když neexistují žádné důkazy o tom, že by meldonium zvyšovalo výkonnost. Obecně se však předpokládá, že látka může mít pozitivní vliv na vytrvalost sportovce.

Šarapovová si před několika týdny po dlouhé pauze zahrála na newyorském US Open a podle svých slov se dočkala vřelého přivítání.

Reklama

Doporučované