Hlavní obsah

Rusko čekají tuhé mrazy, místy až -65 stupňů

Teploty v Rusku mohou klesnout až na minus 65 stupňů Celsia (video: AP).

 

Reklama

Ruské ministerstvo pro mimořádné události místní varuje a doporučuje nezůstávat na mrazu příliš dlouho. Podle předpovědi teploty hluboko pod nulou přetrvají po celý leden. Obyvatelé se však zimy nebojí.

Článek

Některé oblasti v Rusku očekávají v těchto dnech pokles teplot až na minus 65 stupňů Celsia. I když se Rusko potýká s velkými mrazy každou zimu, není příliš obvyklé, aby teploty klesaly do takových extrémů.

Obyvatelé města Jakutsk ve východní Sibiři, jednoho z nejchladnějších ruských míst, se zimy neobávají a naopak okolí radí, jak zůstat v tomto mrazivém počasí v teple. „Člověk se jednoduše musí dobře oblékat, mít teplý svetr, vlněné ponožky a bude to v pořádku,” řekli dva místní muži.

„Tou nejdůležitější věcí je, aby nebyl vítr. I když je například minus 20 stupňů Celsia a je větrno, tak je to špatné,” vysvětluje jiný muž při cestě do práce.

Školy a školky jsou zde zavřené, stejně tomu je i ve městech Magadan i Krasnojarsk na jihu sibiřské části. Úřady obyvatele před mrazem varují a nabádají je, aby nezůstávali příliš dlouho venku.

Ruské ministerstvo pro mimořádné události vydalo několik doporučení, jak se s mrazy vypořádat. To zahrnuje dodržovat pitný režim, a tím se vyhnout dehydrataci, nebo nošení více vrstev oblečení k udržení krevního oběhu.

V oblasti Jakutska pokryla ulice hustá mlha, která způsobila problémy zejména řidičům. Dva muži podle informací AP zde umrzli poté, co jejich auto mělo poruchu a oni zůstali uvězněni na dálnici.

Podle předpovědi by takové teplotní podmínky měly v Rusku vydržet po celý leden.

Reklama

Související témata:

Doporučované