Hlavní obsah

Mohutná bouře v USA nechala 100 000 domácností bez proudu. Teploty klesnou až k -40 stupňům

Čtvrteční bouře na východě USA si už vyžádala několik obětíVideo: AP

 

Reklama

Na východní pobřeží USA ve čtvrtek udeřila mohutná sněhová bouře. Kruté mrazy a přívaly sněhu nechaly bez proudu více než sto tisíc domácností.

Článek

Severoamerický kontinent dále trápí kruté mrazy a přívaly sněhu. Mohutná bouře postihla celé východní pobřeží Spojených států, na některých místech napadlo až půl metru sněhu, závěje komplikovaly dopravu. Obyvatele zasažené oblasti zároveň trápí i záplavy.

Bez proudu je podle agentury AP na východě USA aktuálně přes sto tisíc domácností. Meteorologové varují, že za nynějším přívalem sněhu může přijít další prudký pokles teplot, který by o víkendu mohl být rekordní pro více než dvě desítky měst. Teploty mají klesnout až k minus čtyřiceti stupňům Celsia.

Záchranáři hlásí několik nových obětí. Ve Filadelfii řidič neubrzdil svůj vůz sjíždějící z prudkého svahu a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stihl z auta utéct, spolujezdci už se to ale nepodařilo. K podobné nehodě došlo i v Jižní Karolíně, kde malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič na místě zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Kvůli kalamitě uzavřela provoz společnost Energy Group, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts. Vedení spojující elektrárnu s rozvodnou sítí strhl sníh a vítr.

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila na 1300 letů a odpoledne místního času oznámila, že do půlnoci žádné její letadlo z letišť v New Yorku neodstartuje. Největší americká aerolinka zrušila i všechny čtvrteční lety z Bostonu, Hartfordu a z města Providence ve státě Rhode Island.

Bostonský starosta Marty Walsh vyzval řidiče, aby se svými auty nevyjížděli do ulic, protože některé části města jsou zatopené. Veřejné školy ve městě v pátek zůstanou zavřené, mnohá města omezila či zastavila provoz hromadné dopravy.

Reklama

Doporučované