Hlavní obsah

V Montaně -50, na Aljašce +10 stupňů. USA se potýká s výkyvy počasí

USA stále sužují extrémní mrazyVideo: WKBW, AP

 

Reklama

Mrazy trvající od vánočních svátků si ve Spojených státech amerických vyžádaly již devět obětí. Studené počasí se přesunulo ze severu i na jihovýchod země. Teplotní rekordy budou nejspíše padat i v tomto týdnu.

Článek

Mimořádně mrazivé počasí v Severní Americe nepolevuje. Meteorologové mrazy předpovídají od Texasu po hranice s Kanadou a od Montany k pobřeží Atlantiku. Teploty na americkém středozápadě dnes sahají až k minus 30 stupňům Celsia; ve státě Indiana kvůli tomu zrušili vyučování ve státních školách. Rekordy mohou přijít i v dalších dnech, neboť první týden roku 2018 podle všeho úlevu Američanům nenabídne.

„Studené počasí rozhodně nekončí a to nejhorší teprve přijde,” řekl meteorolog Taylor Ward televizi CNN. Mimořádná zima panuje už od vánočních svátků a i v novém roce nepřestávají padat teplotní rekordy. Obyvatelé Chicaga prožili nejchladnější zaznamenaný 1. leden, když teplota celý den nepřesáhla 17 stupňů pod nulou. Rekordních minus 28 stupňů Celsia je dnes i v indianském Lafayette, město Aberdeen v Jižní Dakotě zase oznámilo „stoletý mráz”, když teplota spadla na minus 36 stupňů Celsia. Až na dechberoucích 50 stupňů pod nulou stanovili meteorologové po započítání účinků větru pocitovou teplotu v horách na severovýchodě Montany.

V zasažených oblastech se rušily nebo odkládaly pravidelné novoroční kulturní akce, včetně ohňostroje ve městě Omaha v Iowě nebo setkání otužilců v Chicagu. V celém státě Indiana včetně milionového Indianapolisu dnes zůstaly zavřené vysokoškolské koleje a třídy státních škol. Nezvykle kruté mrazy ale udeřily i na jihovýchodě USA v Georgii, Alabamě, Mississippi a Louisianě.

Města po celé zemi otevírají speciální útulky pro osoby bez domova. Přesto už podchlazení v USA za poslední týden podlehlo nejméně devět lidí. Dva mrtvé našli policisté v Milwaukee, jeden muž zemřel na ulici v severodakotském Bismarcku. Oběti mrazů oznámili i záchranáři ve státech Západní Virginie a Illinois. Dosud poslední oběť je hlášena ze St. Louis: v kontejneru s odpadky byl nalezen mrtvý bezdomovec poté, co teplota v noci klesla více než 20 stupňů pod nulu.

Jinde už led působil větší komplikace. Dočasně kvůli němu musel být přerušen provoz přívozu přes řeku Hudson mezi městy Newburgh a Beacon severně od New Yorku. V jednom z měst státu Iowa za teplot téměř 30 stupňů pod bodem mrazu přestal fungovat vodojem. O zdroj tepla přišli vězni ve věznici u Nashville. Ohřívač vody se zatím nepodařilo zprovoznit.

Zatímco ve většině USA lidi trápí mráz, překvapivě na Aljašce zažívají nezvykle vysoké teploty. V největším aljašském městě Anchorage naměřili rekordních 10 stupňů Celsia. Naposledy takový teplotní výkyv zaznamenali na Aljašce v roce 2011, předtím pak v roce 1981. Národní meteorologická agentura uvedla, že teploty jsou až dvakrát vyšší, než je obvyklé. Obyvatelé Aljašky si ale teplo moc dlouho neužijí, v úterý v noci by opět mělo přituhnout na bod mrazu.

Lidé si užívají nezvykle vysoké teploty v aljašském městě Anchorage.

Reklama

Související témata:

Doporučované