Hlavní obsah

Už polovina USA zápolí se sněhem. Američany navíc čeká mrazivý vstup i do nového roku

V USA bojují s rekordně nízkými teplotamiVideo: AP

 

Reklama

Ve Spojených státech amerických se nadále potýkají s nepřízní počasí. Polovina země je zasažena silnými mrazy a přívaly sněhu.

Článek

Ve státě Michigan v noci napadlo až 15 centimetrů sněhu, kluzké silnice zapříčinily už 30 dopravních nehod. Americká meteorologická služba oznámila, že mrazy budou pokračovat o víkendu a zřejmě i po Novém roce. Silné sněžení se v sobotu očekává na severozápadě země, zatímco u pacifického pobřeží má silně pršet.

Některá města zřizují přístřešky pro občany, kteří se dostanou do potíží. V Bostonu pracovníci pomáhájí bezdomovcům dekami a horkými nápoji. Radí jim, aby v noci nezůstávali na ulici, ale přesunuli se do nocleháren. O víkendu se může mráz přesunout i do jižních států, kde s nízkými teplotami obvykle problém nemají. Teplotní rekordy očekávají v Texasu nebo na severozápadě Floridy.

Už ve středu přinesla silná bouře do severovýchodních států USA rekordní sněhovou nadílku. V okolí města Erie ve státě Pensylvánie napadlo na Štědrý den 86 centimetrů sněhu - o den později na Boží hod napadlo skoro stejné množství. Vítr dosahoval rychlosti až 48 km/h. Podle meteorologů je sněhová bouře výsledkem tzv. jezerního efektu, tedy reakce, která vznikne střetem vodních ploch s chladným vzduchem.

Reklama

Doporučované