Hlavní obsah

Rusko, Čína, nebo USA? Evropané se shodli, že nejlépe nikdo z nich

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Evropskou radu zajímalo, jak se Evropané staví ke globálním otázkám a kdyby došlo na konflikt mezi Spojenými státy, Ruskem nebo Čínou, jaký postoj by zaujali. Důvěra v USA už je pasé. Evropa ale nefandí nikomu z nabídnuté trojice.

Článek

Evropská rada zjistila, že Evropané nevěří, že garantem jejich bezpečí a svobody by měly být Spojené státy. To je v porovnání s minulým stoletím dramatický skok.

Drtivá většina by naopak raději volila neutrální postoj státu, ve kterém žijí, v případě, že by došlo ke konfliktu mezi Spojenými státy, Ruskem nebo Čínou.

Rada do průzkumu zahrnula více než 60 tisíc lidí ze 14 členských států Evropské unie, včetně České republiky, Francie, Slovenska nebo Španělska.

Na otázku: „Na stranu které země byste se postavili, kdyby mělo dojít ke konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem?” většina respondentů měla jasno – nestranili by totiž ani jedné z nich.

"Na stranu které země by se měl postavit stát, ve kterém žijete, pokud by došlo ke konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem?"

Prezident Donald Trump by své fanoušky měl v Evropě hledat hlavně v Polsku. Tam odpovědělo 33 % respondentů proamericky. Naopak největšími odpůrci bylo pak Rakousko, Řecko a Slovensko. Tam průměrně jen 5 % dotázaných souhlasilo v globálních otázkách právě se Spojenými státy.

A to navzdory tomu, že podle průzkumu Pew Research Center z prosince 2018 mělo 66 % Evropanů z 10 zemí negativní názor na Rusko a jejich postoj v globálních otázkách.

Česká republika naopak stála nad průměrem. 23 % dotázaných by se klonilo na stranu USA.

Na druhé straně v případě sporu by se prorusky rozhodovalo jen minimum Evropanů. V průměru to bylo asi jen 7 %. Překvapivě nad ním byla jen jedna země. A to Slovensko. Tam by se až 20 % obyvatel klonilo právě k Rusku.

Anketa

Na stranu které země byste se postavili, pokud by došlo ke konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou?
Spojené státy
37,1 %
Čína
14,8 %
Neutrální
48,1 %
Celkem hlasovalo 1584 čtenářů.

A jak by se ve stejné otázce Evropané rozhodli mezi USA a Čínou? Výsledek se příliš nelišil. Neutrální odpovědi průměrně vzrostly až na 70 %. Stejně tak sympatie vůči USA nepatrně rostla.

Na stranu Číny by se postavilo asi jen necelých 6 % respondentů. Jediná země ve které Čína vyhrála nad Spojenými státy bylo Rakousko. Tam Čína získala konkrétně o dvě procenta více.

A jak by se zachovalo Česko? 65 % dotázaných zaujala vůči států neutrální postoj a odmítlo vyslovit důvěru ani jedné z nich. 6 % se klonilo spíš k Číně a 19 % by stálo na straně Spojených států.

"Na stranu které země by se měl postavit stát, ve kterém žijete, pokud by došlo ke konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou?"

Průzkum společnosti Pew Research Center provedený loni v listopadu odhalil, že důvěra vůči americkému prezidentovi je v evropských zemích až nápadně nízká.

Například 73 % Němců považovalo vztahy s USA za špatné. I když Donald Trump o své nízké popularitě v Evropě ví, podle svých slov se o to nestará. „Nezvolili mě Evropané, ale Američané, respektive američtí daňový poplatníci,“ řekl.

Reklama

Doporučované