Hlavní obsah

Rusko má další vesmírný rekord. Zásoby na ISS dopravilo v šibeničním čase

Nákladní loď Progress 70 přistála na ISS za méně než 4 hodiny.Video: Reuters

 

Reklama

Ruská nákladní loď Progress 70 úspěšně přistála na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cestu navíc zvládla v rekordním čase za méně než čtyři hodiny.

Článek

Loď Progress 70 odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý ve 3:51 místního času a do cílové stanice na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazila za pouhé 3 hodiny a 48 minut. Překonala tak předchozí šestihodinový rekord. Přitom běžný vesmírný let na ISS tradičně trvá dva dny.

Podle serveru Space.com se jednalo o třetí pokus Ruska o překonání šestihodinového rekordu. Předchozí nezdary přinutili ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos aby pokračovala v tradičních dvoudenních letech. Zrychlené lety jsou ale stále ve zkušební fázi a většina z nich je prováděna standardně ve dvou dnech.

Cílem úterní mise byla přeprava téměř tří tun potravin, paliva a dalších zásob pro posádku ISS. Nákladní loď zůstane podle NASA na orbitální stanici až do konce ledna 2019. Kosmické agentury doufají, že v budoucnu bude možné cestovat na ISS během několika hodin a astronauti tak nebudou muset dlouho cestovat ve stísněných podmínkách.

Reklama

Doporučované