Hlavní obsah

Rusko schválilo další vakcínu proti covidu-19. Tentokrát ale pro zvířata

Foto: Profimedia.cz

Očkování psů proti vzteklině v indickém městě Guwahati (ilustrační snímek).

Reklama

Rusko jako první země schválilo vakcínu proti covidu-19 pro domácí mazlíčky. Vakcína Carnivac-Cov byla od října klinicky testována na psech, kočkách, norcích a dalších zvířatech. Do výroby má jít v dubnu.

Článek

Schválení vakcíny Carnivac-Cov pro použití na území Ruska oznámila ve středu ruská Státní veterinární správa. Sériová výroba očkovací látky by měla podle úřadu začít během dubna. „Výsledky nám umožňují dospět k závěru, že vakcína je neškodná a má vysokou imunogenicitu, protože u všech testovaných zvířat se ve 100 procentech případů vyvinuly protilátky proti koronaviru,“ uvedl pro server The Moscow Times Konstantin Savenkov, zástupce vedoucího úřadu.

Savenkov dodal, že vědci nadále studují dlouhodobou účinnost vakcíny Carnivac-Cov. Podle výsledků testů se nicméně předpokládá, že očkovací látka poskytuje ochrannou imunitu pro domácí mazlíčky po dobu nejméně šesti měsíců. „Ruští vědci se domnívají, že použití vakcíny může zabránit mutaci viru, ke kterému nejčastěji dochází při mezidruhovém přenosu,“ uvedla ve svém vyjádření ruská Státní veterinární správa.

Oznámení ruský úřad zveřejnil krátce po vydání zprávy Světové zdravotnické organizace zabývající se původem pandemie. Nejpravděpodobnějším scénářem podle WHO je přenos koronaviru na člověka od nějakého jiného zvířete než netopýra. „Z pohledu evoluce je virus objevený u netopýrů vzdálený od viru SARS-CoV-2 zhruba několik desetiletí, což poukazuje na existenci dosud neodhaleného chybějícího článku,“ uvedla WHO.

Kromě netopýrů byly podobné viry odhaleny u luskounů, ale podle odborníků se zdá, že první člověk se mohl nakazit například od norka, králíka nebo jiného, původně divokého zvířete chovaného na farmě. Podle dostupné verze zprávy zůstává pro vědce tento „mezihostitel“ nepolapitelný.

Například prokázání nákazy u několika milionů norků v Dánsku a Nizozemsku vedlo kvůli obavám z případné mutace k jejich utracení. Covid-19 trápí také zoologické zahrady, nákazu u několika zvířat, především u primátů, zaznamenala po několika amerických zoologických zahradách také ta pražská, kde se nakazili dva lvi indičtí a také gorilí samec Richard, uvedla zoo na svém webu.

O vakcínu už podle Státní veterinární správy projevilo zájem několik zemí. „Vzhledem k tomu, že nákaza covidem-19 je zazanamenávána u zvířat v mnoha zemích po celém světě, plánují nákup vakcíny chovatelské podniky a firmy z Řecka, Polska a Rakouska. O vakcínu se pak zajímají i společnosti ze Spojených států, Kanady a Singapuru,“ cituje agentura TASS Savenkova.

Kromě zahraničních států plánuje použití vakcíny také ruská armáda. Vojenští představitelé v Petrohradě na začátku tohoto týdne oznámili, že armádní psi podstoupí povinné očkování, než budou rozmístěni na letištích a zúčastní se celostátních oslav konce druhé světové války, informuje France24.

Reklama

Související témata:

Doporučované