Hlavní obsah

Rusko útočilo na pozice Islámského státu v Sýrii, zemřelo při tom 53 civilistů včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rusko na syrském území bojuje po boku tamní vlády.

 

Reklama

Ruské letouny zaútočily na vesnici v provincii Dajr az-Zaur. Ta je jedním z posledních území, jež drží pod kontrolou radikální organizace Islámský stát.

Článek

Nejméně 53 civilistů včetně 21 dětí zahynulo při nedělním náletu ruských letadel v Sýrii. Přesná čísla podle agentury AFP zveřejnila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Ruské letouny bombardovaly vesnici v provincii Dajr az-Zaur ovládané radikály z teroristické organizace Islámský stát. Původní bilance nedělního náletu byla 34 mrtvých.

V této východosyrské provincii s velkými zásobami ropy se už několik měsíců vedou boje proti radikálům z IS. Na jedné straně se islamisty snaží z území vytlačit vládní vojska s ruskou podporou, na straně druhé bojují arabsko-kurdské jednotky podporované mezinárodní koalicí v čele s USA.

Radikálové z takzvaného Islámského státu ztrácejí v posledních měsících zbývající části území, která se jim dříve podařilo dobýt. V době jejich největší expanze v roce 2014 ovládali příslušníci organizace skoro polovinu Sýrie a třetinu sousedního Iráku. Dnes zůstává pod jejich kontrolou území kolem irácko-syrské hranice a v části provincie Dajr az-Zaur.

Reklama

Doporučované