Hlavní obsah

Trump a Putin se setkali jen na pár minut, ale stačili schválit postup v Sýrii

Trump a Putin schválili společné prohlášení k SýriiVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin schválili společné prohlášení o Sýrii po krátkém setkání na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu.

Článek

Jak ukázaly televizní záběry, Putin a Trump spolu pohovořili, když se šli postavit k pořízení tradiční skupinové fotografie v letovisku Danang. Přestože Bílý dům informoval, že nebylo na programu žádné oficiální setkání, oba si také potřásli rukama u příležitosti večeře v pátek večer a opět na začátku hlavního setkání nejvyšších představitelů zemí APEC, upozornila agentura Reuters.

Dohoda o konci války se prý blíží

Text prohlášení k Sýrii byl speciálně připraven v Danangu, upozornil Putinův mluvčí Peskov.

Stojí v něm, že se prezidenti shodují, že syrský konflikt nemá vojenské řešení a že jak Rusku, tak USA jde o porážku Islámského státu (IS) v Sýrii. Vyzývají všechny strany konfliktu, aby se aktivně zapojily do politických jednání, jež se konají v Ženevě pod patronací OSN. Jejich další kolo je naplánováno na 28. listopad.

V dokumentu dále stojí, že jak Rusko, tak USA budou uznávat svrchovanost Sýrie, její nezávislost, jednotu a sekulární charakter. Oba prezidenti podle dokumentu vzali v potaz nedávné prohlášení syrského prezidenta Bašára Asada, který řekl, že se chce podílet na ženevských jednáních, ústavní reformě a přípravě voleb. Dále také prezidenti vyzvali ostatní státy, aby zvýšily humanitární pomoc Sýrii.

Rusko a a USA mají v Sýrii své vojáky a v prohlášení stojí, že se prezidenti dohodli na zachování současných komunikačních kanálů, jež zabraňují nechtěným incidentům.

Agentura AP v pátek informovala, že Spojené státy a Rusko se blíží dohodě o vyřešení války v Sýrii, vzhledem k úspěchu boje proti extremistům z organizace Islámský stát (IS). Obě země mají mimo jiné zájem na zamezení možného střetu ruské a americké armády v oblasti.

IS vytlačen z Búkamálu

Syrská armáda se spojenci, k nimž patří Rusko, tento týden IS vytlačila z posledního většího města, pohraničního Búkamálu. Boj proti IS přestává být proto prioritou a důraz se přesouvá na konflikt mezi povstalci a prezidentem Bašárem Asadem.

AP uvedla, že porážka IS znamená pro USA a Rusko ztrátu společného nepřítele. Obě země teď budou podle agentury působit na opačných stranách civilního konfliktu, Rusko jako Asadova opora, Spojené státy jako záštita Asadových protivníků.

Reklama

Doporučované