Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla poslední významnou baštu Islámského státu v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Syrská armáda osvobodila město Dajr az-Zaur, poslední baštu Islámského státuVideo: AP

 

Reklama

Islámský stát nadále oslabuje. V polovině října přišel o svou hlavní baštu, syrskou Rakku. Nyní státní televize ohlásila úplné osvobození města Dajr az-Zaur.

Článek

Syrské armádě a jejím spojencům se podařilo dobýt z rukou teroristické organizace Islámský stát celé východosyrské město Dajr az-Zaur. Podle agentury Reuters to dnes potvrdili představitelé syrské armády. O osvobození Dajr az-Zauru už ve čtvrtek informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Armáda zahájila ofenzívu proti IS v tomto městě v září. Dajr az-Zaur byl do té doby téměř tři roky z velké části pod kontrolou IS a jen menší část ovládala armáda. Situace se změnila v její prospěch, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo obležení prolomit.

Islámský stát podle Moskvy kontroluje už jen pět procent Sýrie

Dajr az-Zaur, který leží na západním břehu řeky Eufrat a je střediskem stejnojmenné provincie, je největším a nejdůležitějším městem ve východní Sýrii. Zejména proto, že se tam nachází ropa.

V provincii Islámský stát čelí dvěma ofenzívám - kromě té, do níž je zapojena syrská a ruská armáda, proti němu bojují také arabsko-kurdské oddíly podporované mezinárodní koalicí. Území pod kontrolou radikálů se tak zmenšuje. V polovině října přišla organizace o svou hlavní baštu v Sýrii, město Rakka. Novým střediskem islamistů se stal Búkamál na irácké hranici.

OSN varuje před hladomorem v syrském Damašku, kde už vypukla humanitární krize

Reklama

Související témata:

Doporučované