Hlavní obsah

Rusko zakázalo dovoz drůbežího masa z České republiky

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů kvůli ptačí chřipce.

 

Reklama

Částečný zákaz dovozu platí i na Ukrajině nebo v Srbsku a v Bělorusku. Důvodem je ptačí chřipka, která se šíří v Evropě.

Článek

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky.

Zákaz se podle Státní veterinární správy (SVS) nově dotkne například konzervovaného zboží s pouze částečným obsahem masa.

„Ruská federace ode dneška zavedla dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a souvisejících komodit, tedy třeba i krmiv a krmiv pro drůbež,” upřesnil pro Seznam mluvčí SVS Petr Majer.

Většiny trhu se zákaz nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postižených regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku.

Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko - ale pouze z některých regionů České republiky, z Moravskoslezského, Ústeckého a Jihočeského kraje.

Zákaz dovozu drůbežích produktů se nedotkl společnosti Agrofert, která je velkým producentem drůbežích produktů. Do Ruska její české ani slovenské podniky svoje produkty nevyváží.

Restrikce naopak zasáhla společnost Hamé, která nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleninových kojeneckých výživ, které řádově stojí několik milionů korun.

„Pro nás je tato situace samozřejmě docela problém. Ty produkty už byly objednané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde. Navíc nyní nemůžeme zrealizovat další již domluvené exportní zakázky, takže pro nás bude tato situace pravděpodobně znamenat i přímé ekonomické škody," řekl Seznamu mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Na jihu Moravy začala plošná likvidace drůbeže.

Reklama

Doporučované