Hlavní obsah

Rusňák pod tlakem sám odchází z ANO, sedm lidí je ve vazbě

Podnikatel Rusňák odchází z ANO poté, co ho zadržela policie v kauze úniku informací z policejních databází a trestních řízení.

 

Reklama

Podnikatel je jedním z vyšetřovaných v případu úniků z policejních spisů. Zároveň je příbuzným náměstkyně na Ministerstvu financí.

Článek

Brněnský podnikatel David Rusňák v sobotu ukončil členství v hnutí ANO. Rusňáka, jenž hnutí v minulosti sponzoroval, zadržela a vyslýchala policie v případu úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Vyšetřování se týká celkem osmnácti podnikatelů i elitních policistů, mimo jiné i bývalého zaměstnance Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michala Ratajského nebo někdejšího důstojníka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslava Palána.

V sobotu sedm lidí ze skupiny skončilo ve vazbě. „U všech obviněných byl navrhován takzvaný koluzní důvod vazby, to znamená nebezpečí, že by mohli mařit objasnění trestní věci, ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné," citovala agentura ČTK státního zástupce Petra Šeredu. 

Podle České televize mezi nimi jsou například advokátní koncipient Václav Kvíčala či bývalí policisté Jakub Sloup a Jakub Patloka.

Brněnská spojka Babiše

Podnikatel Rusňák v sobotu potvrdil, že v roce 2014 pomohl brněnské buňce ANO darem. Tvrdí, že dál se politice nevěnoval a výhradně podnikal.

„Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ke dnešku ukončit své členství v politickém hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem," uvedl majoritní vlastník investiční skupiny DRFG Rusňák. Zároveň potvrdil, že byl policií zadržen, po ukončení výslechu ho policisté propustili.

Server Neovlivní.cz v minulosti popsal Rusňákovy vazby na nejužší vedení ANO v čele s Andrejem Babišem a rovněž vliv, kterým podnikatel díky konexím vládl v Brně.

„Je to jeho rozhodnutí. Mám za to, že nechce být dál terčem pro politické hrátky," reagoval na odchod Rusňáka ze strany brněnský primátor za ANO Petr Vokřál.

A co Schillerová, ptá se Sobotka

David Rusňák je navíc zetěm náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, jeho manželka pak v Brně působí jako radní za ANO.

Před několika dny přitom právě Schillerovou Andrej Babiš navrhl jako svou náhradu na Ministerstvu financí. Premiér Sobotka ale její nominaci odmítl.

Babiš již v minulých dnech navrhl stažení nejen členství Rusňáka v hnutí, ale i jména jeho manželky z kandidátky ANO do Sněmovny. Premiér Babišovo konání komentoval na Facebooku. Zajímalo ho, proč, když je nyní Babiš vůči brněnskému milionáři tak zásadový, si nechává jeho tchyni jako náměstkyni pro daně a cla v rezortu financí.

Podle Sobotky mu může šéf ANO děkovat za to, že nominaci Schillerové na ministryni financí odmítl. Prý ho tím zachránil od ještě většího maléru. Babiš tvrdí, že souvislost mezi Schillerovou a Rusňákovým stíháním nevidí.

Reklama

Doporučované