Hlavní obsah

Rusové bez ohledu na OSN opět bombardují Aleppo, nálet byl nebývale silný

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Syřané odklízejí další trosky v Aleppu (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Z různých míst válkou zmítané Sýrie jsou znovu hlášeny civilní oběti.

Článek

Bombardování syrského Aleppa, odkud se vládní síly snaží vytlačit povstalce, pokračuje. A s ještě větší silou než doposud.

Podle organizace SOHR, která se snaží monitorovat situaci ve válkou rozvrácené Sýrii, jsou ruské nálety nejsilnější od 5. října. V tento den původně syrská armáda vládce Bašára Asada, jehož ruské jednotky podporují, oznámila, že bombardování obydlených oblastí omezí.

Nejnovější letecká akce si vyžádala nejméně osm mrtvých civilistů, mezi oběťmi jsou podle místních zdrojů zřejmě i děti.

Ruské vojenské angažmá v Sýrii již několik týdnů ostře kritizují západní velmoci, které Moskvu obviňují z eskalace násilí, a dokonce i z cílených útoků na civilisty.

Spojené státy s Ruskem momentálně omezily diplomatický kontakt, protože se obě země nejsou schopné dohodnout na dalším postupu proti islamistům. Rusko čelí podezření, že při jednom z ničivých náletů na povstalecké Aleppo úmyslně bombardovalo humanitární konvoj a zabilo dvacet lidí. OSN celý incident bude zřejmě vyšetřovat jako válečný zločin (psali jsme zde).

Aktuální dění v Sýrii je mimořádně nepřehledné. Na severu země v noci na úterý při sebevražedném útoku zahynulo nejméně deset lidí. Atentát je připisován radikálům z takzvaného Islámského státu.

Ve městě Dará pak po střelbě údajně zemřelo pět dětí, vládní zdroje připisují oběti útoku protirežimních povstalců. Další mrtvé hlásí i Damašek.

Reklama

Doporučované