Hlavní obsah

Rusové poslali do vesmíru raketu jen s robotem. První „přistání“ však nevyšlo

Lodi Sojuz s androidem Fjodorem se nepodařilo připojit k ISS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loď Sojuz s androidem Fjodorem byla 96 metrů od Mezinárodní vesmírné stanice a mimo plán se místo přibližování začala oddalovat.

Článek

Ruské vesmírné lodi Sojuz, na jejíž palubě není lidská posádka, ale jen člověku podobný android Fjodor, se v sobotu ráno nepodařilo připojit k Mezinárodní vesmírné stanici tak, jak se plánovalo.

Při prvním, certifikačním letu jinak pilotované lodi z řady Sojuz MS s využitím nosiče Sojuz-2.1a se loď Sojuz MS-14 měla připojit v automatickém režimu v 7:30 ráno sředoevropského času.

Když však byla ve vzdálenosti 96 metrů od stanice, začala se od ní náhle oddalovat. Bude proto muset znovu zahájit manévry a pokusit se o nové přiblížení k ISS.

Agentura TASS uvedla, že chyba zřejmě nebyla v ruském plavidle, ale v navigačním systému umístěném na ISS. Loď je nyní v bezpečné vzdálenosti od stanice a neohrožuje tak její posádku. O další přiblížení se pokusí nejdříve v pondělí ráno.

Raketa Sojuz 2.1a odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek ráno. Člověku podobný robot Fjodor na její palubě nese identifikační označení Skybot F-850. Měří 1,8 metru a váží 160 kilogramů.

Robot Fjodor by se měl stát prvním ruským androidem na Mezinárodní vesmírné stanici a měl by tam strávit dva týdny. Za tu dobu by se měl sžívat s lidskou posádkou na stanici a učit se pohybovat v prostředí s nulovou gravitací.

Pro práci s ním byl před červencovým letem vyškolen člen současné posádky ISS Alexandr Skvorcov.

Robot Fjodor rovněž sbírá telemetrická data a údaje o silách při letu. Do budoucna se také předpokládá, že by mohl pracovat na místech, která jsou pro lidi příliš nebezpečná, nebo že by mohl být vyslán na dlouhé kosmické cesty.

Rusko od roku 2002 používalo na dopravu lidské posádky na ISS rakety Sojuz-FG. Od roku 2020 chce však přejít na Sojuzy 2.1a, které dříve využívalo pouze pro dopravu nákladu a satelitů na oběžnou dráhu. Ruská vesmírná agentura Roskosmos letem s Fjodorem na palubě testuje nosič 2.1a pro starty s lidskou posádkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované