Hlavní obsah

Rusové rozprášili na úvod mistrovství Saúdskou Arábii pěti góly a přepsali dějiny novodobého fotbalu

Foto: Profimedia.cz

Rusové slaví jeden z pěti gólů do sítě Saúdské Arábie na domácím šampionátu.

Reklama

Ruská fotbalová reprezentace zahájila domácí mistrovství světa parádně, když vypráskala Saúdskou Arábii 5:0. Vyšším rozdílem skončil zahajovací zápas světového šampionátu naposledy v roce 1934, tedy na historicky druhém mundialu.

Článek

Ruský tým si pod dohledem prezidenta Vladimira Putina rozvrhl svých pět branek do sítě Saúdské Arábie do obou poločasů a hned tři z nich vstřelili střídající hráči. Denis Čeryšev dvě a Arťjom Dzjuba jednu.

Vyšším rozdílem vyhrál tým v úvodním zápase turnaje naposledy v roce 1934, kdy tehdy domácí Italové smázli Spojené státy americké 7:1.

Pokud opustíme fotbalový pravěk, tak více než pět branek padlo pouze v zahajovacím zápase v Německu v roce 2006, kdy domácí reprezentace porazila Kostariku 4:2. Nejčastější výsledek zahajovacího zápasu je 0:0 a 1:0, oba takové výsledky se urodily ve čtyřech případech.

Podívejte se na představení ruského výběru na MS:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko postavilo téměř celý tým z domácí soutěže. Video: Jakub Burian, AP

Přitom před zápasem nic nenasvědčovalo tomu, že půjde o tak jednostranný duel. Saúdská Arábie v generálce na mistrovství padla s Německem pouze 1:2. Naopak Rusové v přípravě na domácí turnaj nejdříve prohráli s Rakouskem a poté remizovali s Tureckem.

Čeryšev se v zahajovacím zápase MS trefil poprvé v kariéře za ruský národní tým, stejně tak i střelec premiérového gólu letošního turnaje Jurij Gazinskij.

Poslední branku vstřelil dvaadvacetiletý Alexander Golovin z přímého kopu. Golovin na mistrovství skóroval jako první Rus narozený po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Rusové se v nové éře představili na závěrečném mistrovství světa třikrát a nikdy nepostoupili ze skupiny. Při posledních dvou účastech v letech 2014 a 2002 dokonce Rusko vstřelilo na turnaji méně branek než při letošním zahajovacím zápase.

Na domácím turnaji Rusové rázně vykročili za postupem, protože při rovnosti bodů na mistrovství rozhoduje skóre. Klíčové duely ve skupině s Uruguayí a Egyptem ale teprve rozhodnou o tom, zda se jim podaří historický výsledek z úvodu MS změnit v postup do vyřazovací části.

Reklama

Doporučované