Hlavní obsah

Rusové se přou, zda je možné po očkování pít alkohol

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Od konce uplynulého týdne začalo v Rusku masové očkování proti koronaviru. Vakcínu Sputnik V, jež byla registrována ještě v srpnu, dostalo již 150 tisíc Rusů, uvádí ústav stojící za vývojem očkovací látky.

Článek

V Moskvě a moskevském regionu proces očkování odstartoval již minulý týden, zatímco jiné kraje, zejména altajský region, na dostatečný počet dávek stále čekají. Agentura TASS zdůrazňuje, že největšími příjemci protikoronavirové očkovací látky jsou momentálně Moskva, Moskevská oblast a Petrohrad, které dohromady tvoří více než 40 % celkových případů nákazy v Rusku.

Ve skutečnosti očkování ruskou vakcínou začalo již na počátku prosince, kdy ji podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška obdrželo přes 100 tisíc lidí, a to navzdory tomu, že třetí fáze klinických studií ještě nebyla dokončena.

První vlna hromadného očkování se oficiálně týká jenom lékařů, učitelů, sociálních pracovníků a zástupců jiných důležitých profesí. Další skupiny obyvatel by podle ruského ministerstva zdravotnictví měly přijít na řadu začátkem příštího roku. Ačkoli úřady zdůrazňuji, že očkování je dobrovolné, v některých nezávislých médiích se objevily informace, že ve velkých státních firmách jde spíše o takzvané „dobrovolně povinné“.

Například známá lidskoprávní aktivistka Marina Litvinovičová poukazuje na sociálních sítích na případy, kdy někteří zaměstnanci čelí tlaku vedení. To se je snaží přesvědčit, aby se nechali očkovat, jinak jim může hrozit ztráta zaměstnání.

Pít, či nepít?

Za kontraindikaci k očkování ruskou vakcínou se považuje těhotenství, kojení, léčba rakoviny či některá chronická onemocnění. Proces očkování Sputnikem V však přináší i další omezení. Před pár dny ruská vláda varovala před užíváním alkoholu během očkování, úředníci se ale nemohou shodnout, kolik dní by se čerstvě očkovaní Rusové bez něj měli obejít.

Jako první k omezení spotřeby lihovin nabádala obyvatele Ruska místopředsedkyně vlády Taťjana Golikovová. Plnohodnotná imunita na vakcínu se podle ní vytvoří za 42 dnů. Proto je během této doby důležité omezit užívání alkoholu a drog. Zdůraznila mimo jiné povinnost nosit roušku a nezapomínat dodržovat vzdálenost na veřejných místech, cituje Golikovovou agentura Interfax.

Šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová však uvedla, že vakcína vyžaduje osm týdnů abstinence, tedy 56 dní. Alkoholických nápojů je podle ní nutné se zřeknout dva týdny před očkováním a také dalších šest týdnů po první dávce vakcíny (očkovací látka je podle jejích tvůrců účinná při dvou dávkách). „Přinejmenším dva týdny před očkováním je nutné přerušit příjem alkoholu. Vypracování imunity zabere 21 dní mezi dvěma injekcemi a dalších 21 dnů po druhé injekci. Ale musíte jasně chápat, že v tyto dny se musíte šetřit,“ uvedla Popovová.

Tým stojící za vývojem Sputniku V doporučil nepožívat alkohol jenom tři dny po očkování. Alexander Ginzburg, ředitel Gamalejova ústavu, kde vakcína vznikla, však zdůraznil, že jde jen o doporučení, nikoliv o úplný zákaz pití alkoholu. Skleničku šampaňského na silvestra si podle Ginzburga Rusové mohou dovolit, to podle něj nikomu neškodí. Souhlasil s ním i hlavní ruský toxikolog Jevgenij Brjun, píše Interfax.

Šéf Kremlu Vladimir Putin zahájení vakcinačního programu uvítal a poděkoval zdravotníkům za jejich nasazení v boji s koronavirovou infekcí. Některé z nich za jejich velký přínos ocenil „za obětavost a vysokou profesionalitu“. Svůj úmysl nechat se očkovat sám ruský prezident zatím neoznámil.

Reklama

Související témata:

Doporučované