Hlavní obsah
Online

Spojené státy hlásí nejvíce úmrtí od začátku pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Průzkum z AP ukazuje, že zhruba polovina Američanů by se naočkovat nechala, čtvrtina dospělých si není jistá a zhruba další čtvrtina očkování odmítá. Mezi důvody odmítnutí byly malé obavy z vážného průběhu nemoci či nedůvěra v závažnost situace.

- Spojené státy zřejmě poprvé zaznamenaly za jediný den více než 3000 úmrtí spojených s nemocí covid-19. List The New York Times (NYT) hlásí za středu vzrůst statistiky o 3053 mrtvých, Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) dokonce o 3124. V USA tak pokračuje dosud nejvíce smrtící fáze koronavirové epidemie, zatímco stále narůstají i denní bilance nových případů infekce a vytíženost nemocnic.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock dnes vyjádřil znepokojení nad epidemickou situací v Londýně, kde rychle přibývá nakažených koronavirem. Vláda v některých částech metropole hodlá otestovat všechny středoškoláky na covid-19. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Včerejší online reportáž:

  • V Londýně rychle přibývá nakažených, vláda otestuje školáky

    Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock dnes vyjádřil znepokojení nad epidemickou situací v Londýně, kde rychle přibývá nakažených koronavirem. Vláda v některých částech metropole hodlá otestovat všechny středoškoláky na covid-19. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

    „Obzvláště mě znepokojují čísla v Londýně, Kentu a Essexu,“ uvedl Hancock, podle kterého se virus šíří hlavně mezi dětmi a mladistvými od 11 do 18 let. Úřady proto plošně otestují studenty v sedmi nejhůře zasažených oblastech Londýna, v částech hrabství Essex, které s metropolí sousedí, a částečně i v hrabství Kent.

    Z dat systému veřejného zdravotnictví v Anglii (PHE) vyplývá, že v Londýně je nyní zhruba 192 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Hlavní město je tak nejhůře zasaženou oblastí v zemi, a to i přesto, že v jiných částech Británie platí přísnější koronavirové restrikce.

  • Francouzi musí být na silvestra doma, uvolnění se oddaluje

    Premiér Francie Jean Castex dnes oznámil, že epidemie koronaviru v zemi nebyla dostatečně potlačena, a vláda proto oddálí otevření kulturních a sportovních zařízení o další tři týdny, na 7. ledna. Od 15. prosince se také o hodinu prodlouží noční zákaz vycházení, bude platit od 20 hodin do 6 hodin, včetně silvestrovské noci, pro kterou původně měla platit výjimka. Francouzi smí v noci mimo své bydliště jen na Štědrý večer.

    Francie se 68 miliony obyvatel ve středu zaznamenala 14 595 nových případů koronaviru SARS-CoV2, což je výrazně nad cílem 5000 případů, které vláda stanovila pro zrušení omezení od 15. prosince. Podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana za mírný nárůst počtu případů v posledních dnech může jednak otevření obchodů od 28. listopadu, ale také příchod zimního počasí, uvedl na tiskové konferenci.

  • Po zhoršení epidemie Dánsko rozšířilo omezení na většinu země

    Uzavření barů, restaurací, divadel, kin a muzeí se v Dánsku od pátku 11. prosince odpoledne bude nově týkat 80 procent obyvatelstva. Omezení začala už ve středu platit v 38 z 98 dánských správních jednotek, dnes ministr zdravotnictví Magnus Heunicke opatření rozšířil na celkem 69 obcí a jejich okolí, píše agentura Reuters. Nová opatření zůstanou v platnosti nejméně do 3. ledna. Důvodem je snaha zastavit šíření koronaviru, Dánsko tento týden zaznamenalo rekordní přírůstky nových případů.

  • Lídři zemí EU se shodli na dalším společném boji proti covidu-19

    Země Evropské unie budou více koordinovat postupné uvolňování koronavirových omezení, která jsou v současnosti stále nutná v boji proti šíření nákazy. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři členských zemí na úvod dvoudenní vrcholné schůzky v Bruselu. Političtí vůdci zároveň podpořili posílení společné zdravotní politiky Unie. Země by se podle nich měly včas připravit na společnou distribuci vakcín a účinně informovat své obyvatele o důležitosti očkování.

    Šéfové států a vlád se shodli na tom, že ačkoli se epidemická situace proti podzimnímu vrcholu druhé vlny nákazy zlepšila, stále je varující. Před blížícími se Vánocemi a koncem roku tedy podle nich není namístě hromadné rušení restrikcí. „Musíme proto pokračovat v naší snaze bránit šíření viru s cílem zabránit dalším vlnám nákazy,“ uvedli politici ve společných závěrech summitu.

  • Otázky a odpovědi: Proč Británie nedoporučuje vakcínu těžkým alergikům?

    Britská léková agentura (MHRA) ve středu vydala prohlášení, že vakcínu proti covidu-19 nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s těžkými alergickými reakcemi. Jde o preventivní opatření zavedené v důsledku dvou případů z úterý.

    Více v článku:

  • EMA nemůže zaručit, že schválí vakcínu Pfizeru-BioNTechu

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v této fázi nemůže zaručit, že doporučí ke schválení vakcínu proti covidu-19 americké společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Oznámila to šéfka agentury Emer Cookeová, zároveň ocenila množství dat, které farmaceutické firmy agentuře poskytly. Informovala o tom agentura Reuters.

    Společnosti Pfizer, BioNTech a americká firma Moderna si podaly žádost o podmínečnou registraci svých vakcín na trhu Evropské unie na začátku prosince. EMA očkovací látky nyní zkoumá, vyhodnotit je má v případě Pfizeru a BioNTechu do 29. prosince, v případě Moderny do 12. ledna. S rozhodnutím pak musí souhlasit ještě Evropská komise.

  • Jak dlouho už tu stojíte? Evropa je plná front do obchodů, podívejte se

    Jeden ven, druhý dovnitř. Opatření proti šíření nového koronaviru znovu učí obyvatele starého kontinentu trpělivosti. Fronty se, zvlášť v předvánoční době nákupů dárků, tvoří napříč Evropou. Nabízíme malý průlet.

  • Papež kvůli zákazu vycházení odslouží půlnoční mši dříve

    Papež František letos s ohledem na noční zákaz vycházení, který bude přes vánoční svátky platit po celé Itálii, odslouží půlnoční mši na Štědrý den dříve než obvykle. Bohoslužba začne ve Svatopetrském chrámu už v 19:30 a nebude otevřená pro veřejnost, informoval dnes Vatikán. Tradiční poselství Městu a světu (Urbi et Orbi) pak letos 25. prosince zazní uvnitř chrámu a nikoli na Svatopetrském náměstí, aby se zabránilo srocování věřících.

    V minulých letech začínala půlnoční mše obvykle ve 21:30, italská vláda ale minulý týden rozhodla, že přes svátky bude kvůli boji s koronavirovou nákazou v zemi platit zákaz vycházení od 22:00 do 5:00. Církevní stát chce omezení respektovat, a proto začátek mše o dvě hodiny uspíší.

  • V Lotyšsku instalovali první ze stovky automatů s testy na covid

    V nemocnici v lotyšském hlavním městě byl nainstalován prodejní automat, který vydává testy na koronavirus a ukládá vzorky od testovaných lidí, uvedla dnes agentura Reuters. Automaty - první svého druhu na světě - mají pobaltské zemi pomoci v boji proti pandemii. Zařízení ve fakultní nemocni v Rize je prvním ze stovky přístrojů, které mají být zavedeny v rámci celé země.

    Automat vydává PCR testy. Technik sesbírá použité soupravy jednou za den a výsledky jsou k dispozici do 24 hodin, uvedl Didzis Gavars z laboratoří E.Gulbja, které automat vyvinuly. „Zařízení při testování nahrazuje dva až pět zdravotníků a vylučuje jakékoliv riziko infekce,“ zdůraznil.

  • McKinsey: Banky kvůli pandemii čekají čtyři roky nižších zisků

    Většinu bank po celém světě mohou vlivem pandemie covidu-19 čekat až čtyři roky nižších zisků, uvedla dnes ve své zprávě poradenská společnost McKinsey & Co. Do roku 2024 si podle ní pandemie vyžádá 2,7 bilionu dolarů (58,8 bilionu Kč) rezerv na ztrátové úvěry a banky přijdou o 3,7 bilionu dolarů na tržbách kvůli ekonomickým problémům a nízkým úrokovým sazbám.

  • Růst bilance covidu v USA dál zrychluje, nově přes 3000 mrtvých

    Spojené státy zřejmě poprvé zaznamenaly za jediný den více než 3000 úmrtí spojených s nemocí covid-19. List The New York Times (NYT) hlásí za středu vzrůst statistiky o 3053 mrtvých, Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) dokonce o 3124. V USA tak pokračuje dosud nejvíce smrtící fáze koronavirové epidemie, zatímco stále narůstají i denní bilance nových případů infekce a vytíženost nemocnic.

    JHU hlásila více než 3000 nových úmrtí už po minulé středě, nakonec ale tehdejší součet snížila z 3157 na 2804. Před dneškem tak nejvyšší přírůstek v její databázi i v grafu NYT činil necelých 2900. Při jarním vrcholu epidemie denní počty zemřelých nepřesáhly 2800.

  • Rijád schválil nasazení vakcíny firem Pfizer a BioNTech

    Léková agentura Saúdské Arábie dnes schválila import a nasazení vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula americká farmaceutické společnost Pfizer ve spolupráci se svým německým partnerem BioNTech. Informovala o tom státní agentura SPA.

    Vakcínu zaregistroval saúdskoarabský úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Mohou tak začít kroky potřebné k dovozu vakcíny, uvedla SPA. Saúdská Arábie, která má více než 33 milionů obyvatel, od začátku pandemie podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenala více než 359 000 případů nákazy koronavirem a přes 6 000 úmrtí spojených s nemocí covid-19.

  • Planý poplach v Singapuru

    U pasažéra, kvůli jehož pozitivnímu testu na koronavirus se ve středu předčasně vrátila do Singapuru výletní loď s téměř 3 000 lidmi na palubě, se nakonec nákaza nepotvrdila. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo singapurské ministerstvo zdravotnictví. Třiaosmdesátiletý muž se účastnil takzvané „plavby nikam“, při které se cestující bez zastávky vrátí do původního přístavu.

    Loď Quantum of the Seas společnosti Royal Caribbean vyplula na moře v pondělí. Ve středu byl na palubě testován na koronavirus cestující, u něhož se objevily zdravotní obtíže. Test vyšel pozitivní a 1 680 pasažérům byla následně nařízena izolace v kajutách, kde strávili více než 16 hodin. Plavidlo, na němž bylo také 1 148 členů posádky, zároveň zamířilo předčasně zpátky k pevnině.

  • Oslavy Dne díkůvzdání se promítají do covidových statistik

    Dva týdny od oslav Dne díkůvzdání Spojené státy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst úmrtí v souvislosti s koronavirem. Odborníci dříve Američany varovali, aby si odpustili cestování za rodinami po celých státech. Je to poprvé, co tato úmrtí v USA překonala 3 000. Univerzita Johnse Hopkinse hlásí 3 124 úmrtí a dalších 221 276 pozitivních případů. Americký systém zdravotní péče je pod značným tlakem, rekordní byly také středeční hospitalizace – 106 000.

  • Vakcína firmy Pfizer v USA nejspíš dostane ve čtvrtek zelenou

    Výbor nezávislých vědců a odborníků na veřejné zdraví, jenž spadá pro Úřad pro kontrolu a léčiv (FDA) , by ve čtvrtek mohl schválit experimentální očkovací látku, s níž přišla firma Pfizer, informovala americká televize NBC News. Očekává se, že tak učiní ke konci dne. Úřad samotný pak na základě výsledku hlasování výboru v příštích dnech vakcínu, již vyvinula nadnárodní farmaceutická společnost Pfizer se sídlem v New Yorku a německý výrobce léčiv BioNTech, schválí. Pokud tak učiní, půjde o první očkovací látku, která ve Spojených státech dostane zelenou.

  • Wieler: Pokud Němci neomezí své kontakty aspoň o 60 %, měl by přijít tvrdý lockdown

    V Německu za poslední den přibylo 23 679 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku současné pandemie. Šéf RKI Lothar Wieler na dnešní tiskové konferenci varoval, že šíření nákazy může zrychlit, pokud lidé nebudou dodržovat karanténní pravidla. Nevyloučil ani zpřísnění současné karantény.

    „Stále se infikuje příliš mnoho lidí,“ řekl Wieler s tím, že nemocnice v některých oblastech jsou na hranici přetížení. Částečnou stabilizaci, kdy karanténa zastavila prudký růst případů, považuje za příliš křehkou. „Musíme zabránit exponenciálnímu růstu,“ řekl. „Infekci je možné zabránit, pokud každý bude dodržovat karanténní pravidla,“ uvedl. „Omezte kontakty, a pokud máte příznaky, zůstaňte pět dní doma, ať nikoho nenakazíte,“ dodal. Pokud lidé neomezí své kontakty nejméně o 60 procent, nevidí jinou možnost než zavést takzvanou tvrdou uzávěru. Současná karanténa v Německu, kdy jsou otevřené školy, školky a obchody, ale zavřená kina, divadla, restaurace či volnočasové podniky, je označována jako částečná uzávěra.

  • Bělorusko pod záminkou koronaviru uzavře hranice, opozice mluví o železné oponě

    Bělorusko uzavře své pozemní hranice pro výjezd občanů do ciziny ve snaze omezit šíření nákazy koronavirem, ohlásila vláda. Opoziční zpravodajské kanály přirovnávají krok ke spuštění nové železné opony jako za sovětských dob, uvedla dnes agentura Reuters. Vládní nařízení neupřesňuje, odkdy se hranice Bělorusům zase otevřou.

    Bělorusko je v politické krizi od sporných prezidentských voleb z 9. srpna, jejichž vítězem úřady opět prohlásily Alexandra Lukašenka. Opozice pokládá tento výsledek za zfalšovaný, výsledky voleb odmítla uznat i Evropská unie. Vládní příkaz, zveřejněný o půlnoci místního času v noci na dnešek, má vstoupit v platnost po deseti dnech od zveřejnění. Agentura Interfax v jedné zprávě uvedla, že hranice se pro výjezd Bělorusů uzavřou od 21. prosince, v druhé pak že od 20. prosince.

  • Rusko opět hlásí skoro 28 000 nových případů nákazy koronavirem

    Rusko dnes oznámilo 27 927 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 562 úmrtí během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 26 190 nových případů a 559 úmrtí, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo skoro 2,6 milionu lidí, z nichž 45 280 nákaze podlehlo.

    Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde přibylo 6730 infikovaných a 74 lidí zemřelo, poznamenala agentura Interfax. V Moskvě také úřady ohlásily spuštění masového očkování obyvatelstva ruskou vakcínou proti koronaviru, jejíž dodávky do regionů mají začít od dnešního dne. Rusko je z hlediska celkového počtu potvrzených případů nákazy čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu obětí je podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně, na desáté příčce.

Reklama

Hlavní zprávy