Hlavní obsah

Ruští agenti sledovali Prataseviče už na dovolené v Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zadržení Prataseviče vyvolalo ostře odmítavou reakci západních zemí. Některé státy v reakci na běloruský postup zpřísňují vůči Minsku svá sankční opatření.

Reklama

Běloruský novinář a spoluzakladatel informačního portálu Nexta byl sledovaný už na dovolené v Řecku. Vyplývá to z čerstvého prohlášení řeckých tajných služeb.

Článek

Běloruští nebo ruští tajní agenti sledovali novináře Ramana Prataseviče několik dní před jeho odletem do Vilniusu, domnívají se vyšetřovatelé řeckých bezpečnostních služeb. S odvoláním na prohlášení místních úředníků o tom informovala řecká média.

Podle řecké rozvědky nejméně tři neznámí muži sledovali Prataseviče již od okamžiku, kdy 9. května přijel na konferenci, která se konala v Athénách a trvala do 16. května. Pronásledován byl i poté, co se svojí ruskou přítelkyní Sofijí Sapegovou odletěl na dovolenou na Krétu. Podle řeckých představitelů za tím stojí ruští nebo běloruští agenti.

Po analýze záběrů z bezpečnostních kamer z hotelů a letiště se ukázalo, že Prataseviče a Sapegovou sledovali zpravodajci s ruskými pasy, cituje řecké úřady anglojazyčný web VICE World News. „Jsme přesvědčeni, že tito lidé jednali jménem Běloruska a právě oni prokázali, že Pratasevič byl na palubě letadla, které letělo nad Běloruskem,“ stojí v prohlášení řeckého ministerstva vnitra.

Řecko incident s únosem letadla společnosti Ryanair, stejně jako většina západních zemí, ostře kritizovalo. Náměstek řeckého ministra zahraničí Militadis Varvitsiotis v rozhovoru s místními médii řekl, že Lukašenkův režim funguje podle sovětských šablon ze 70. a 80. let, které v roce 2021 nemohou být tolerovány. Nejmenovaný pracovník řeckého ministerstva vnitra citovaný agenturou uvedl, že Řecko se v reakci na incident nebude vyhýbat povinnostem chránit své občany a hosty, přitom však v epicentru tohoto „politického incidentu“ země být nechce.

O tom, že někdo Prataseviče sledoval ještě před tím, než nastoupil do letadla mířícího z Athén do Vilniusu, psal i nezávislý běloruský web Nexta. V příspěvku zveřejněném na sociálních sítích kanálu se uvádělo, že sám Pratasevič mluvil o tom, že ho zřejmě někdo pronásleduje. Podle jeho slov se neznámý muž, jenž na athénském letišti stál za ním ve frontě na pohraniční kontrolu, snažil vyfotit jeho doklady. Novinář ho popsal jako plešatého muže středního věku v tričku a světlých kalhotách s koženým kufrem v ruce. Svého pořadí se však pronásledovatel nedočkal a po pokusu vyfotit pas novináře rychle odešel.

Raman Pratasevič a jeho přítelkyně Sofija Sapegová byli zadrženi 23. května poté, co běloruské úřady donutily letoun společnosti Ryanair nouzově přistát v Minsku. Vyšetřování Sapegové, která má ruský pas, se podle státní tiskové agentury Belta odehraje v Bělorusku. Prezident Alexandr Lukašenko o tom informoval také svůj ruský protějšek Vladimira Putina, jenž dříve uváděl, že osud 23leté občanky Ruské federace mu není lhostejný.

Minulý týden se na běloruském provládním kanálu Žoltyje slivy objevila videonahrávka s prohlášením Sapegové, která přiznala, že pracovala pro web zveřejňující údaje běloruských policistů zasahujících proti demonstrantům. Den předtím běloruská média také zveřejnila videozáznam s Pratasevičem, jenž se očividně pod nátlakem doznal k organizování nepokojů. Zatímco novináři hrozí 15 let odnětí svobody, jeho přítelkyni hrozí 12 let vězení.

Reklama

Doporučované