Hlavní obsah

Ruští lékaři ze Severodvinsku mají strach z ozáření. Neměli jsme dostatek ochranného vybavení, říkají

Foto: AP

K nepovedenému testu ruské rakety s radioizotopovým zdrojem energie na střelnici u ruského města Severodvinsk došlo 7. srpna.

Reklama

Ruští lékaři, kteří na začátku srpna ošetřovali pacienty zraněné při výbuchu při testování motoru rakety ruského vojenského námořnictva, mají nyní sami obavy z ozáření. Při péči o oběti totiž neměli dostatečné ochranné vybavení.

Článek

Dva z mediků, kteří ošetřovali výzkumníky ozářené během nehody u města Severodvinsk na severu Ruska, promluvili pod podmínkou anonymity pro BBC o průběhu evakuace obětí a následném lékařském ošetření.

Tři zasažené pracovníky zkušebního areálu přijala po explozi civilní nemocnice v přilehlém městě Archangelsk, další tři byli převezeni do tamní nemocnice Semaško. Ta je na rozdíl od první nemocnice vybavená zařízením pro případ pohotovosti.

Zmínění medici pro BBC uvedli, že se zasaženými osobami přišlo do kontaktu nejméně devadesát lidí. Armáda je však podle vypovídajících lékařů o možném riziku kontaminace neinformovala.

Lékaři se nyní rozhodli promluvit, protože mají strach o vlastní zdraví a také proto, aby se do budoucna předešlo podobným „porušením bezpečnosti”.

„Nechceme, aby nám příště přivezli nikoliv tři, ale deset lidí a aby nám znovu zatajovali informace,” uvedl jeden z doktorů.

Oficiální ruské zdroje se o neštěstí zdráhaly sdělit podrobnější informace. O příčině nehody dosud Rusko nevydalo podrobnější zprávu. Úřady i státní média se vyhýbají popisu testované zbraně, neuvádějí její název a nepíší ani nic bližšího o zdravotnickém zařízení, kde se léčí zranění.

Veřejnost tak událost začala přirovnávat k černobylské havárii z roku 1986. Představitelé tehdejšího Sovětského svazu totiž o rozsahu škod informovali pomalu a až s určitým časovým odstupem.

Archangelští lékaři redaktorům BBC řekli, že tři zranění byli po jejich příjezdu do nemocnice očividně velmi nemocní. Doktoři je vyšetřili na pohotovostní jednotce, poté je poslali na operační sál.

Do místnosti pro ošetřování pohotovostních případů pak ale lékaři podle vypovídajících přijímali i další pacienty, a to zhruba hodinu, než si uvědomili, že tři zasažení „byli vystaveni vysoké dávce radiace”.

Zaměstnanci nemocnice také nadále postupovali ve vyšetřování zraněných, aniž by o velikosti dávky radiace věděli. Co se týče ochrany, lékaři byli nuceni improvizovat – například ochranné masky si museli vypůjčit od zasahující posádky helikoptéry.

Tři pacienti byli následující den převezeni do nemocnice v Moskvě, podrobnosti o jejich aktuálním stavu však nejsou známé.

Vojenský tým později v archangelské nemocnici provedl dekontaminační práce. Podle mediků vojáci odstranili oblečení zraněných a nosítka. Ruské ministerstvo zdravotnictví dva týdny po nehodě uvedlo, že žádný z mediků nebyl zasažen nebezpečnou dávkou radiace. K tomuto závěru ministerstvo došlo na základě vyšetření 91 zaměstnanců. Podle agentury Reuters byli zasahující zdravotníci posláni na lékařské vyšetření do Moskvy.

Archangelský úřad uvedl, že jeden z lékařů, kterému při testech objevili v kapesníku radioaktivní prvek cesium-137, se k němu musel dostat skrze jídlo, které snědl. Podle vyjádření pracovníků mu vyšetřovatelé sdělili, že to musel způsobit „krab z Fukušimy”, kterého lékař snědl v Thajsku. Uvedl to ruský server Meduza.

Při výbuchu ve vojenském prostoru v Archangelské oblasti, k němuž došlo sedmého srpna, zemřelo celkem pět osob. Ruské úřady je následně prohlásily za hrdiny a posmrtně se dočkají vyznamenání. V Sarově, městě nepřístupném pro cizince bez povolení, se v pondělí podle agentury TASS rozloučilo s mrtvými na centrálním náměstí několik tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované