Hlavní obsah

Růže, která bude sama svítit. Svitne naděje i květinářům po pandemii?

Květiny vylepšené geny z hub vyzařují zelené světlo.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Blíží se První máj a Den matek. Oba svátky by mohly mírně oživit květinářství, která - ačkoliv otevřená - uvadají. Do budoucna by floristy mohly zachránit svítící květiny.

Článek

Vědci z Ruska, Rakouska a Británie poprvé našli konkrétní molekulu, která u hub spouští luminiscenci, tedy spontánní záření. Na genetické úrovni ji díky podobnosti organismů vložili do DNA rostlin tabáku a věří, že stejně to půjde i u petúnií nebo růží, uvádí server CNN.

Zdaleka nejlepší výsledek

Obdobně už květiny dříve zkoušela rozsvítit i společnost Biglov, která ale k tomuto cíli do rostlin tabáku přenášela celé genové části mořských bakterií. Výsledky byly křehké, dlouho nevydržely a zářily méně.

Nejzářivější rostliny vůbec pochází z Ruské akademie věd a pyšní se proudem 10 miliard fotonů za minutu. Vlnová délka 500 až 550 nanometrů je řadí na světelném spektru k zelené barvě a do rozpětí, které vidí i lidské oko. Jejich záběry nebo fotografie pořídí třeba už také objektiv základního chytrého telefonu, dodává list The Independent.

Jak moc rostliny září?

Výzkum mezinárodního týmu o 27 členech vedla Karen Sarkisjanová a Ilja Jampolskij. Jeho výsledky vyšly i v uznávaném vědeckém magazínu Nature. Na jejich základě vznikla i nová společnost Light Bio, která v něm za spolufinancování biotechnologického start-upu Planta LLC z Moskvy bude pokračovat.

Efekt světové války. Peníze a místa v ohrožení

Světélkující květiny by jednou mohly květinový trh oživit. I ten totiž postihla nákaza. Celosvětové škody už patrně sahají k miliardám a ohrožené jsou tisíce pracovních míst, jak odhadují třeba jen v Británii.

Na britskou výstavu ráda zavítala i královna.

Ve Spojeném království také pandemie naposledy ovlivnila i slavnou britskou výstavu Chelsea Flower Show. Její více než stoletou tradici přerušily jen 1. a 2. světová válka - teď půjde online kvůli koronaviru, píše server BBC.

Miliony květin denně končí v koši

Stejně tak letos zrušila výstavu Zahrada Evropy v Nizozemsku a škody odhadla v přepočtu asi na 621 milionů korun. V srdci květinového průmyslu teď koneckonců vyhazují miliony rostlin denně.

Srdce květinového průmyslu nezůstalo nedotčeno.

Holandská květinová burza už dříve podle agentury AFP uvedla, že kvůli krizi bude zřejmě muset vyhodit 70 až 80 procent celkové roční produkce. Ta dosahuje pouze na tomto jednom trhu, Royal Flora Holland, až 12 milionů rostlin za celý rok.

Otevřená květinářství v Česku skoro jako zavřená

Poptávka klesá i v Česku. Podle odhadu Svazu květinářů a floristů z konce března až o desítky procent. Většinu objednávek zastavila karanténa. Prodejci podle vyjádření předsedy svazu Jiřího Horáka pro ČTK přicházeli minulý měsíc denně asi o 13,5 milionu a pěstitelé o 12 milionů korun. Kdyby přitom byla květinářství zavřená, byly by jejich ztráty jen asi o tři miliony vyšší.

Dopady v Česku?

Reklama

Doporučované