Hlavní obsah

Rybář v Indonésii se rozhodl čelit vlně tsunami tváří v tvář, aby zachránil život opuštěnému dítěti

Takhle vypadá zasažené oblast z dronu.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Rybář Bobi z ostrova Sulawesi zachránil malého chlapce. Ještě než vlna udeřila, stihl rybář dítě chytnout a přidržet ho u sebe. Hned poté ale oblast zasáhla druhá, zničující vlna. Ta dvojici odhodila na mangovník, kterého se Bobi stihl chytit a zachránit tak život nejen sobě, ale i opuštěnému dítěti.

Článek

Vlna tsunami zdevastovala ostrov Sulawesi. Vyvolalo ji silné zemětřesení, přeživší následně začaly ohrožovat rozsáhlé sesuvy půdy, které pohřbily mnoho prchajících. Oběti se zřejmě budou počítat do tisíců, na řadu míst se ještě nedostala pomoc.

Katastrofu přežil rybář Bobi, jehož příběh zveřejnili reportéři britského serveru BBC. Rybář si nepřál uvést celé jméno.

„Když jsem viděl, jak se voda hromadí do zálivu, okamžitě mi bylo jasné, co bude následovat,” líčí Bobi chvíle po zemětřesení. Ihned proto poslal svou ženu a děti, ať běží na vyvýšené místo a zachrání se.

Sám Bobi ovšem zůstal, aby pomohl dítěti, které zřejmě přišlo o rodiče a zůstalo na ulici.

Ještě než vlna udeřila, stihl rybář dítě chytnout a přidržet ho u sebe. Hned poté ale oblast zasáhla druhá, zničující vlna. Ta dvojici odhodila na mangovník, kterého se Bobi stihl chytit a zachránit tak život nejen sobě, ale i opuštěnému dítěti.

Rybář nyní žije ve stanu postaveném mezi sutinami. Pomoc mu zatím nikdo neposkytl. „Při dotazu, jak zvládá aktuální situaci, se rozplakal,” dodala reportérka BBC.

Vlna tsunami obrátila naruby život milionům lidí žijícím na ostrově Sulawesi. Ve vzduchu jsou cítit hnijící těla mrtvých, která jsou stále pohřbena v sutinách zničených budov. Indonésané si stěžují na nedostatečnou pomoc a ubývající zásoby jídla. Kritický stav je nutí k zoufalým činům. „Vláda není schopna zajistit nám pomoc,“ naříkají místní. Nedostatečné zásoby v Palu dohnali obyvatele k rabování obchodů. Další tankují palivo z benzinových pump.

Vláda se snaží poskytnout další pomoc, přeživší ale říkají, že už nemohou déle čekat. „Střechu nad hlavou nám vzala voda, nezbylo nám nic,“ uvedla rodina žijící v Palu. „Byli jsme nuceni k tomuto činu. Potřebujeme jídlo, vodu,“ dodali obyvatelé. Rychle ubývají i zásoby zdravotnických potřeb a léků. Klinika Mamboro je navíc bez proudu.

Policie do aktuální situace nezasahuje a úřady slibují, že škody budou majitelům kompenzovány. Muži podle BBC zůstávají u trosek svých domovů a hlídají je, zatímco ženy a děti se přesunuly do evakuačních center.

Reklama

Doporučované