Hlavní obsah

„Rybí válka“ v La Manche trvá. Nejste důvěryhodní, vzkázal Macron Britům

Foto: Profimedia.cz

Francouzské úřady ve čtvrtek zadržely britské rybářské plavidlo Cornelis-Gert Jan Dumfries.

Reklama

Spor o rybolovná práva v Lamanšském průlivu pokračuje. Obě strany hranice mezi pevninskou Evropou a Velkou Británií se navzájem obviňují z neférového jednání. Naposledy kritikou nešetřil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

Britský postup po brexitu „není zrovna znakem důvěryhodnosti“, řekl v čase vyostřených sporů mezi oběma zeměmi francouzský prezident Emmanuel Macron deníku The Financial Times. Francouzský prezident se takto vyjádřil před summitem G20 v Římě, který je mimo jiné přípravou pro klimatický summit COP26, uvádí BBC.

Spor, který odstartoval v září, se týká převážně limitu, kolik francouzských lodí smí lovit ve vodách Spojeného království.

„Nenechte se mýlit, není to jen otázka Evropanů, ale i všech jejich partnerů,“ řekl také Macron. „Když strávíte roky vyjednáváním a pak o pár měsíců později uděláte přesný opak toho, na čem jste se dohodli, není to velký znak vaší důvěryhodnosti,“ kritizoval kroky Británie Macron.

Francie ve středu zveřejnila seznam sankcí, které hodlá od 2. listopadu uplatňovat proti Británii, protože ta podle ní protiprávně odmítá udělení licencí francouzským rybářům. Jde například o hraniční a hygienické kontroly zboží z Británie, zákaz vstupu britských rybářských lodí do francouzských přístavů a intenzivnější kontroly kamionové dopravy projíždějící přes Lamanšský průliv.

„Je to první série opatření,“ řekl francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune. „Buď tato první série opatření povede k dialogu o licencích, což by bylo dobře. Nebo tato opatření nepovedou k realizaci obchodu a my přijmeme další opatření včetně těch v oblasti dodávek elektřiny,“ dodal Beaune. „Naším cílem není zavádět tato opatření, ale získat licence,“ zdůraznil.

Paříž také ve čtvrtek pokutovala dvě francouzské rybářské lodě za porušení pravidel, jedno plavidlo dokonce úřady zadržely. Jejího kapitána v pátek francouzské úřady obvinily z toho, že vyjel na moře bez potřebné licence. Británie v pátek pohrozila odvetou v případě, že Francie začne uplatňovat ohlášené sankce kvůli sporu o rybolovná práva.

Britský ministr pro brexit David Frost v pátek v Londýně sdělil místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi, že pokud Francie splní své hrozby, půjde o porušení obchodní dohody mezi Británií a EU uzavřené po brexitu. O sporu mají o víkendu jednat i francouzský prezident Emmanuel Macron s britským premiérem Borisem Johnsonem, kteří se sejdou na summitu G20 v Římě.

Britský premiér ještě před odcestováním na summit uvedl, že se obává porušení obchodní dohody mezi EU a Spojeným královstvím. Johnson dodal, že vláda Spojeného království udělá „cokoli bude nutné k ochraně zájmů Spojeného království“. Redaktorka veřejnoprávní BBC Laura Kuenssberogová pak má podle stanice k dispozici dopis, který francouzský premiér Jean Castex adresoval Evropské unii. Castex má po EU požadovat, aby ukázala, že „opuštění EU způsobí více škod než setrvání v ní“.

Francouzští pracovníci z oboru ale pokládají spor mezi oběma státy za přehnaný. Podle ředitele přístavů v Calais a Boulogne Jean-Marca Puissesseaua jde ve sporu o licenci pro asi jen čtyřicítku lodí, což je podle něj „kapka vody v moři“.

Puissesseau uvedl, že problémem je především fakt, že rybářské lodě nebyly schopné doložit, že v minulosti v britských vodách lovily, což nová pravidla požadují. Pokud budou sankce ze strany Francie pokračovat, „bude to hrozné pro obě strany kanálu La Manche, pro vás, pro nás, pro přístavy, pro rybáře ve vaší zemi, pro rybáře v naší zemi – a to je jen kvůli čtyřicítce malých lodí. které ve vaší zemi nesmějí lovit,“ řekl stanici BBC.

Rybolov byl jedním z nejspornějších témat při vyjednávání o pobrexitových vztazích Londýna a EU. Nakonec se Londýn s Unií dohodl, že unijní posádky budou moci v nejbližších letech za určitých podmínek dál lovit v britských vodách. Francie ale nyní tvrdí, že Británie v rozporu s pravidly odmítá udělit některým francouzským lodím licence.

Francie tvrdí, že podle dohody o brexitu má 175 francouzských rybářských plavidel právo lovit v rozmezí 6 až 12 námořních mil od britského pobřeží, Spojené království ale podle Paříže vydalo pouze 100 licencí.

Reklama

Doporučované