Hlavní obsah

Číně hrozí ostuda. Hokejisté jsou tak špatní, že je můžou vyloučit z olympiády

Foto: Profimedia.cz

Hráči Kunlun Red Star při zápase proti Spartaku Moskva.

Reklama

Čínský hokejový tým podává tak nekvalitní výkony, že se rozhoduje o jeho nevpuštění na ZOH. Pokud přece jen nastoupí, zjevně ho čeká zdrcující porážka rivaly ze skupiny - USA a Kanadou.

Článek

Za přípravu zimních olympijských her (ZOH) utratila Čína už miliardy. Na zelené louce vybudovala celá lyžařská střediska a moderní areály, naplánovala dodávky obrovského množství umělého sněhu a snaží se dělat všechno pro to, aby v očích mezinárodního společenství zazářila.

Olympiáda však má být o sportovních výkonech. A zdá se, že do tohoto bodu Čína svůj plán v jistých disciplínách nedomyslela.

Do her zbývají něco přes tři měsíce a Mezinárodní federace ledního hokeje vážně zvažuje vyřazení čínského hokejového týmu. Důvod? Čínské hokejisty pravděpodobně čeká nezvratná série sportovních „výprasků“. Výkony mužstva jsou pochybné i bez ohledu na soupeře, slosování navíc čínský tým spojilo v jednu skupinu s hokejovými velmocemi jako jsou Spojené státy a Kanada.

O osudu čínské účasti by se mohlo rozhodnout už příští týden v Curychu na zasedání správní rady řídícího orgánu Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF). Pokud by skutečně bylo rozhodnuto o vyloučení čínského týmu, stala by se Čína první hostitelskou zemí, které nebylo dovoleno účastnit se hokejové soutěže. Tradice hostitelských práv, která se datuje od her v Turínu v roce 2006, jinak účast zaručuje.

Rozhodnutí má velký význam pro všechny zúčastněné. Hokejová federace a představitelé Mezinárodního olympijského výboru stojí před výzvou nenaštvat hostitelskou zemi, natož pak mocnost o rozměrech Číny.

Ostudu by čínskému týmu jistojistě přineslo samotné vyloučení, ještě více by ale sebevědomí vůdce Si Ťin-pchinga pocuchaly těžké porážky geopolitickými rivaly. Nejmocnější muž Číny dal zimním olympijským hrám nejvyšší prioritu. Událost je pro Čínu šancí ukázat celému světu svůj úspěch při zkrocení koronaviru a její stále rostoucí blahobyt a vliv.

Riziko čínského ponížení vzrostlo minulý měsíc, kdy Mezinárodní olympijský výbor oznámil uzavření dohody s National Hockey League (NHL), která kývla na uvolnění hráčů pro příležitost ZOH. To se nepodařilo domluvit například před čtyřmi lety, kdy se konaly olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Proti čínskému týmu tak nastoupí protivníci z USA, Kanady a Německa doplněni o ty nejtalentovanější hokejové hvězdy.

Obavy o výkony Číny jsou spojeny s týmem, který soutěží v ruské Kontinentální hokejové lize (KHL). Tým Kunlun Red Star obvykle sídlí v Pekingu, během pandemie ale přesídlil poblíž Moskvy, kde odehrál východní divizi ligy.

Dosavadní herní bilance čínskému týmu příliš nefandí. Kunlun Red Star, jehož mnozí hráči by měli reprezentovat Čínu na olympijských hrách, střeží samotný chvost tabulky. V této sezoně vyhráli pouze 5 z 22 zápasů. Na kontě mají také nejmenší počet vstřelených gólů v divizi, a co je ještě nepříjemnější, branek vstřelili méně než kterýkoli jiný z 24 týmů KHL.

Vzhledem k tomu, že se neúčast čínského týmu vážně zvažuje, budou představitelé IIHF příští týden v Curychu diskutovat také o možnosti uspořádat pro Čínu alespoň sérii exhibičních zápasů, které by mohly sloužit jako poslední naděje zvýšit její výkonnostní úroveň před samotnými ZOH. I tak je ale zřejmě příliš pozdě na to, aby čínský tým výkonnostní propast stáhl.

Několik dní po svém zvolení nový prezident hokejové federace, Kanaďan Luc Tardif, před novináři řekl, že má čínský mužský tým „nedostatečný sportovní standard“ a že pro olympiádu potřebuje „plán B“.

„Být svědky porážky týmu 15:0 není dobré pro nikoho, ani pro Čínu, ani pro lední hokej,“ řekl Tardif pro Agence France-Presse. Tardif navrhl, aby Čínu nahradil tým, který si ve světovém žebříčku stojí lépe. Na 11. místě je například Norsko. Čína se aktuálně drží na 32. příčce na světě, jedno místo před Austrálií. (Čínský ženský tým se na olympijské hry jako hostitelská země kvalifikoval také, Tardif se ale obává pouze o výkon mužů.)

Plány na zlepšení formy čínského hokejového týmu do značné míry překazila pandemie. Součástí strategie bylo doplnit klub Kunlun Red Star nadějemi národního týmu a vyslání hráčů na tréninkové kempy po Severní Americe a Evropě. To se však vzhledem k celosvětovým cestovním omezením a uzavření čínských hranic nepovedlo.

Hokejoví funkcionáři obdobným obavám o kvalitě týmu hostitelské země nečelí poprvé. V roce 2006 Itálie, první hostitel, kterému byla udělena automatická kvalifikace na olympijský turnaj, skončila předposlední. V roce 2018 rychlý konec zažil tým Jižní Koreje, ta je však v současnosti ve světovém žebříčku 13 míst nad Čínou.

Hokejová federace s Čínou o kvalitě jejího týmu diskutuje už několik let. Někteří představitelé navrhli, aby země využila pravidla dvojí národnosti, která umožnila hráčům narozeným jinde – typicky ve Spojených státech nebo Kanadě – hrát za čínský tým, což je praxe běžná ve sportech jako basketbal a fotbal.

Čína má však přísná pravidla pro státní příslušnost a dvojí občanství neuznává. Před tím, než by sportovcům narozeným v zahraničí bylo dovoleno hrát pod čínskou vlajkou, museli by se vzdát své předchozí národnosti a dovzdělat se v hodnotách komunistické strany. To může trvat i několik let.

Čína svou soupisku pro olympijské hry zatím nepotvrdila, už roky se ale snaží najít talenty čínského původu všude po světě. Za Kunlun Red Star už hráli nejméně tři hráči kanadského původu – Zach Yuen, Brandon Yip a Brayden Jaw. Yip je jediný se zkušenostmi z NHL.

„Je to úžasná příležitost, šance zahrát si na olympijských hrách,“ řekl nyní 36letý Yip v roce 2019. „V dětství to byl můj sen. Vždy jsem doufal, že mi můj hokejový talent pomůže vydělat dostatek peněz na studium a dostanu se jako profesionál do NHL. To se také stalo a myslím, že by bylo skvělé hrát na olympiádě. Teď doufám, že tu příležitost dostanu.“

Pokud se však federace rozhodne Čínu na hry nevpustit, nejen jeho sen by mohl vzít příští týden za své.

Reklama

Doporučované