Hlavní obsah

Francie zavádí kvóty pro ženy ve vedení firem. Chce jít až na 40 procent

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvóty pro podíl žen v představenstvech velkých francouzských firem už platí, teď se má rozšířit i na jejich vedení. Ženy jsou nyní ve vedoucích funkcích zastoupeny jen ve 26 procentech.

Článek

Francouzský Senát se začal ve středu zabývat zákonem nazvaným podle vládní poslankyně Marie-Pierre Rixainové (loi Rixain), který má zrychlit ekonomickou i profesní rovnost mužů a žen. Nástrojem k tomu je zavedení kvót ve vedení firem, jež mají nejméně tisíc zaměstnanců.

Pokud bude schválen, budou muset mít velké podniky v řídících funkcích do roku 2027 na 30 procent žen. O tři roky později se pak tento podíl zvýší na 40 procent, informovala televize BFM. Pokud by zákon firma ignorovala, bude jí hrozit pokuta až do výše jednoho procenta z obratu.

Zatímco pro výše zmíněná představenstva firem platí obdobný zákon nazvaný podle předkladatelů Copé-Zimmermann už deset let, v exekutivním vedení firem stoupá počet žen jen pomalu. Za posledních osm let se sice zvýšil z 13 procent na nynějších 26, podle politiků to ale nestačí. Ve 120 klíčových firmách (SBF120), s jejichž cennými papíry se obchoduje na pařížské burze, mají ženy zastoupení v řídících funkcích jen 11 procent.

Rovnost, nebo zásah do svobodné organizace firem?

Kdysi ostře kritizovaný zákon Copé-Zimmermann je přitom považovaný za jednoznačný úspěch – za deset let jeho platnosti se počet žen v SBF120 zvýšil na 46 procent a některé známé společnosti, jako je Sodexo nebo Kering, mají v představenstvu dokonce více žen než mužů.

Francie se tak v pořadí žen v představenstvu velkých firem dostala do čela evropského žebříčku.

Kvóty ve výši 30 procent schválili v roce 2016 i politici v Německu, počet žen se ale vyšplhal jen na třetinu. Méně žen v představenstvech firem mají v Británii (36) a Itálii (37 procent). Ještě méně pak hlásí Španělsko (31) a Švýcarsko (27 procent).

V exekutivním vedení firem už ale Francouzi šampiony nejsou, více žen mají ve skandinávských zemích nebo v Irsku. Ze 120 největších firem na pařížské burze vedou ženy pouhých deset. Ministr hospodářství Bruno Le Maire věří, že nový zákon tento nepoměr odstraní.

V Senátu se nicméně o konečné podobě zákona ještě povede tvrdá bitva. Výhrady – například k výši možné pokuty – mají i někteří poslanci z vládního hnutí Republika vpřed!

Vlivné sdružení velkých firem Medef se pak domnívá, že zákon přinášející kvóty by byl zásahem do svobody organizace firem. Prezident Medefu Geoffroy Roux navíc upozornil na možné vedlejší účinky, jako jsou potenciální žaloby za diskriminaci ze strany mužů, kteří budou muset z vedení firmy odejít, aby uvolnili místo ženám.

Reklama

Doporučované