Hlavní obsah

Ženská přesilovka? Sněmovně povládnou ženy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Téměř jista budoucí šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (na snímku během kampaně).

Reklama

Dvě ženy do čela Sněmovny jsou již jisté. Ze zákulisních zpráv ale vyplývá, že jich bude ve vedení více, ne-li většina.

Článek

Zatímco diskutovaná jména pro novou vládu většinou koncovku -ová nemají, v nominacích do sestavy nové Sněmovny se začíná scházet čím dál víc ženských jmen.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Během úterního večera koalice Spolu a Piráti se Starosty oznámily, že jejich společnou kandidátkou na předsedkyni Sněmovny je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Následně předseda Pirátů Ivan Bartoš na sociálních sítích uvedl, že za jejich stranu usedne ve vedení horní komory Olga Richterová.

Seznam Zprávy ale zjistily, že to pravděpodobně nebudou jediné ženy, které politické strany do Sněmovny hodlají poslat. Vážnou favoritkou za hnutí STAN je znovuzvolená poslankyně Věra Kovářová, v ANO zase patří mezi favority na poslaneckou místopředsedkyni bývalá hejtmanka a poslanecký mandát obhájivší Jana Mračková Vildumetzová.

Zda obě ženy skutečně v čele Sněmovny usednou, zatím není jisté, Kovářová informaci odmítla komentovat, Mračková Vildumetzová na zaslaný dotaz nereagovala.

Současní poslanci mají v čele šest politiků, bez výjimky muže.

ANO bude finálně rozhodovat o svých nominacích až 2. listopadu. Hnutí končícího premiéra má podle poměrného zastoupení obsadit dvě místopředsednická místa a mezi ženami je o ně mimořádný zájem.

Seznam Zprávy již napsaly, že si o návrat do čela Sněmovny řekla její někdejší místopředsedkyně z let 2013–2016 Jaroslava Pokorná Jermanová. Ve funkci skončila poté, co vyhrála s ANO krajské volby a stala se středočeskou hejtmankou. Nyní se do Sněmovny vrátila.

V kuloárech Sněmovny se pak kromě Jermanové a již zmíněné Mračkové Vildumetzové hovoří také o ministryni financí Aleně Schillerové nebo bývalé ministryni Ministerstva pro místní rozvoj Kláře Dostálové.

Až do turbulentních událostí kolem zdraví prezidenta Miloše Zemana, byl přitom vážným kandidátem Babišova hnutí do vedení Sněmovny její dosluhující šéf Radek Vondráček.

Ten se ale zapletl do vysvětlování, co dělal u nemocného prezidenta a proč si od něj nechal podepsat svolání nové Sněmovny na 8. listopadu. Kvůli tomu už například vypadl z vyjednávacího týmu hnutí ANO, kde jej nahradila Schillerová.

Z ostatních kandidátů do vedení Sněmovny je pak jisté již jen jméno za lidovce, kteří hodlají nominovat někdejšího šéfa jejich poslanecké frakce Jana Bartoška.

U ODS se o jméně kandidáta ještě diskutuje, jisté ale je, že z možných jmen vypadl sněmovní matador Marek Benda. O něm se dříve uvažovalo jako o předsedovi Sněmovny, nyní je kandidátem na ministra spravedlnosti.

Reklama

Doporučované