Hlavní obsah

Stěhování poslanců: Piráti odevzdají místa Starostům. Komunisté pravici

Foto: facebook.com/starostove

Lídr Starostů Vít Rakušan a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Kroužkování Starostů na úkor Pirátů má i své praktické důsledky ve sněmovní budově.

Článek

S končící poslaneckou Sněmovnou a nástupem nové je tradičně spojené velké stěhování. Končící poslanci a poslankyně musí vyklidit kanceláře a také se rozhoduje, kde budou jednotlivé strany v budovách u Malostranského náměstí nově sídlit.

Zásadní - a trochu symbolické - stěhování letos čeká Piráty a Starosty. Piráti, kterým se do Sněmovny probojovali jen čtyři poslanci, musí přepustit svá místa koaličním partnerům ze STAN.

Ti se naopak vyhoupli z nejmenšího poslaneckého klubu o šesti lidech na třetí nejsilnější klub s třiatřiceti poslanci. Opustí tedy svých několik málo kanceláří, do kterých se naopak postěhují „zmenšení“ Piráti.

Stěhovat se musí i lidovci, kteří se nově rozrostli na 23 poslanců. Ti zaberou místa po vypadnuvších sociálních demokratech. Právě ČSSD zkoušela těsně před volbami přetáhnout lidovecké voliče - aby jim nakonec naopak musela předat své kanceláře.

A do třetice: Místo po končících komunistech si rozeberou jejich dosavadní sousedé, tedy převážně pravice. KSČM v letošních volbách skončila z parlamentních stran nejhůře, získala jen 3,6 procenta hlasů.

Výběr prostor pro jednotlivé strany má na starosti Kancelář Poslanecké sněmovny. „Zabývala se tím určitá skupina lidí z Kanceláře Poslanecké sněmovny, kteří tyto prostory znají, mají zkušenosti s potřebami poslaneckých klubů,“ říká k tomu ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

„Brala se do úvahy dosažitelnost a kapacita jednacích sálů pro zasedání konkrétních klubů,“ vysvětluje, podle čeho se prostory poslancům přidělují.

SPD Tomio Okamury zůstane na svém, strana totiž získala jen o jeden mandát více než v roce 2017. Stěhování se netýká ani základen ODS nebo TOP 09.

Ve svých původních prostorách zůstává i hnutí ANO, které nadále disponuje největším klubem. Jejich sídlo zůstává přes ulici od budovy s jednacím sálem na adrese Sněmovní 1.

Reklama

Doporučované