Hlavní obsah

Zůstali jim 4 poslanci. Přesto Piráti naznačují, že budou chtít 3 ministry

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Piráti sice získali jen čtyři poslance, nechtějí ale skončit v nedůležitých ministerstvech. Šponují tak své požadavky na vládu.

Článek

Během úterní společné tiskové konference lídra Pirátů Ivana Bartoše a lídra Starostů Víta Rakušana padla v záplavě vyjádření jedna nenápadná věta. „Máme spolu se Starosty koaliční smlouvu, kde se hovoří o rovném zastoupení. Další debaty o resortech v tuto chvíli nebyly,“ řekl hned na úvod Ivan Bartoš.

Až dosud se spekulovalo o tom, že ze šesti ministerstev, která se pro koalici rýsují, by měli čtyři křesla obsadit silnější Starostové. A dvě křesla by zbyla na Piráty, jejichž poslanecký klub se nečekaně smrskl jen na čtyři poslance.

Jak ale naznačují vystoupení Pirátů, strana by chtěla ministerstva tři. Podle informací Seznam Zpráv to bylo obsahem velké diskuse na nedělním jednání špiček Pirátské strany, které se protáhlo až do nočních hodin.

Piráti se odvolávají na koaliční smlouvu a stanovisko, že obě strany koalice mají ve vládě mít rovnocenné zastoupení.

První místopředsedkyně strany Olga Richterová odpověděla na dotaz, zda rovné zastoupení znamená stejný počet resortů, následovně: „Ano, férové zastoupení. Volilo nás 830 tisíc voličů a kroužkovala zhruba jedna pětina. Volili nás, abychom je reprezentovali.“

Richterová dodala, že když se sestavovaly kandidátky, bylo hnutí STAN spokojené s tím, jak byl původní mix domluvený. V té době ještě Starostové platili za slabší stranu.

Sama Richterová ale obratem dodává, že jednání strany teprve čekají a záleží na tom, jak se podaří dojednat celkově. Že Piráti budou požadovat tři ministerstva, na přímý dotaz nepopřel ani šéf strany Ivan Bartoš. „Ještě neznáme, s čím přijde Spolu…,“ napsal pouze a na doplňující otázky již nereagoval.

Na Spolu to přitom až tolik nezáleží – podle dosavadních zpráv to vypadá, že koalici Pirátů a Starostů prostě připadne šest ministerstev a je na nich, jak si je mezi sebou rozdělí. Kandidát na premiéra koalice Spolu Petr Fiala během včerejšího Interview ČT24 naznačil, že do rozdělení jejich resortů zasahovat nebude. Reakci Starostů Seznam Zprávy zjišťují.

Piráti ale mohou odvážný personální požadavek používat jen jako beranidlo do vyjednávání – aby například výměnou za menší počet ministrů mohli usilovat o důležitější resorty.

Prioritou pro ně mají být úřady, jež souvisejí s dlouhodobým programem Pirátů. V neděli na jednání pirátských špiček nejčastěji zazníval resort ministerstva práce a sociálních věcí, na který by měla nastoupit Olga Richterová.

Mluvilo se také o ministerstvu pro místní rozvoj pro Ivana Bartoše nebo o resortech spravedlnosti a životního prostředí. Z ekonomických ministerstev padla i zmínka o ministerstvu průmyslu a obchodu, a to zejména kvůli řešení energetické budoucnosti a jádra. Otázkou zůstává i možnost zřízení „ministra“ pro digitalizaci nebo funkce pro přípravu evropského předsednictví.

Reklama

Doporučované