Hlavní obsah

Rakousko i Německo. Sousední země hlásí horší covidová čísla než loni

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počty nakažených rostou, nemocnice se plní. Německo je podle Institutu Roberta Kocha v horší situaci než před rokem. Vláda vyzývá Němce, aby se nechali očkovat, včetně posilovacích dávek. Mezitím se blíží konec nouzového stavu.

Článek

Vážnější situace než před rokem. „Letošní počty případů jsou výrazně vyšší než ve stejném období loňského roku,“ uvedl ve své týdenní zprávě Institut Roberta Kocha, který v Německu vývoj pandemie sleduje. Podle něj roste pravděpodobnost kontaktu s infekční osobou, úřad také „důrazně doporučil“, aby se lidé nechali očkovat, uvádí server The Local.

Epidemická situace se zhoršuje také v sousedním Rakousku. Země za uplynulý den zaregistrovala dalších 6102 případů nákazy koronaviru. Vyšší počet nakažených za den, přes 6500, rakouské úřady naposledy zaznamenaly loni 21. listopadu, kdy země čelila druhé vlně pandemie.

V Německu se proti koronaviru nechalo dosud naočkovat 66,5 procent obyvatel. Podle průzkumu agentury Forsa, který si objednalo ministerstvo zdravotnictví, se 65 procent neočkovaných na injekci v následujících dvou měsících nevypraví. Dalších 23 procent podle serveru Deutsche Welle uvedlo, že se očkovat „pravděpodobně nenechá“, pouhá dvě procenta dotázaných se pak očkovat chystá, jen na to ale zatím nenašli čas.

Nejčastějšími důvody, proč se Němci nechtějí nechat očkovat, byl pocit, že jsou k očkováni nuceni, a také nejasnosti ohledně bezpečnosti vakcín pro těhotné nebo ženy snažící se otěhotnět. Celkem 34 procent dotázaných pak postrádá dlouhodobé studie možných vedlejších účinků.

Německou populaci k většímu proočkování pak podle průzkumu nepřesvědčí ani stále plnější nemocnice. Německá asociace nemocnic (DKG) ve čtvrtek varovala, že země vstoupila do „kritické pandemické situace“, když většina pacientů v nemocnicích jsou ti nakažení covidem-19.

Nemocnice hlásí čtyřicetiprocentní nárůst obsazenosti lůžek na normálních odděleních oproti stavu před týdnem a došlo také k patnáctiprocentnímu nárůstu u počtu pacientů vyžadujících intenzivní péči. „Pokud bude tento vývoj pokračovat, budeme mít za pouhé dva týdny opět okolo tří tisíc pacientů na jednotkách intenzivní péče,“ cituje Deutsche Welle předsedu představenstva DKG Gerarda Gasse.

„I kdyby nemocnice situaci zvládaly, bez omezení běžného provozu to nepůjde,“ dodal Gass. Během vrcholu pandemie v Německu v lednu 2021 bylo na lůžkách jednotek intenzivní péče více než 5 700 pacientů s covidem-19, dodává Deutsche Welle.

Úřady v Německu za posledních 24 hodin zaznamenaly 21 543 nových případů nákazy koronavirem a 90 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19, uvedl Institut Roberta Kocha. Před týdnem Německo vykázalo 15 145 infekcí a 86 mrtvých, napsala agentura DPA.

Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní, podle aktuálních údajů RKI činí 145,1. Zvýšila se tak ze 139,2 v předchozím dnu.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 v sedmidenním úhrnu v přepočtu na 100 000 obyvatel se v pátek zvýšil na 3,5 ze čtvrtečních 3,31. Tato hodnota byla nejvýše okolo loňských Vánoc, a to asi 15,5. Tento ukazatel je v současnosti klíčový pro případné zavádění protiepidemických opatření, nicméně i kvůli velkým rozdílům mezi jednotlivými regiony nebylo na celoněmecké úrovni stanoveno, jakou hodnotu je nutné považovat za kritickou.

Německý datový novinář Olaf Gersemann z deníku Die Welt ve čtvrtek upozornil na srovnání aktuální situace s tou v loňském roce. Tehdy byla sedmidenní incidence nižší než dnes a méně bylo i pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Gersemann také připomněl, že uběhl rok od vyhlášení strategie známé jako „lockdown light“, kdy dochází k uzavření pouze restaurací, barů nebo posiloven, oproti tomu pracoviště, obchody nebo školy nechávala vláda otevřené. Šlo tak o mírnější uzávěru než na jaře loňského roku, uvádí BBC.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci tak německý ministr zdravotnictví Jens Spahn znovu naléhal na Němce, aby se nechali očkovat, a to včetně třetí „posilovací“ dávky vakcíny. „Máme vakcín více než dost,“ řekl Spahn v pátek stanici RBB Inforadio. Sám ministr se nechal ve čtvrtek třetí dávkou naočkovat, informuje server The Local.

„V současné době se očkování posilovací dávkou doporučuje především vybraným skupinám lidí, kteří jsou v zimě považováni za více ohrožené variantou delta,“ vysvětlil Spahn v rozhovoru. V Německu se toto doporučení týká osob starších 70 let, lidí umístěných v pečovatelských službách, osob s dlouhodobým onemocněním nebo pracovníků ve zdravotnictví.

Posilovací dávka očkování je také doporučená pro osoby, kterým zdravotníci aplikovali některou z takzvaných vektorových vakcín, tedy očkovací látky od společností AstraZeneca nebo Johnson & Johnson. „(Posilovací dávka) je ale dostupná pro všechny, kdo mají zájem,“ řekl Spahn. „Všichni, kteří dostanou posilovací dávku, poté co to prodiskutují se svým lékařem, dělají něco pro to, aby zajistili, že zimou projdeme bezpečně,“ dodal ministr.

Pro osoby očkované dvoudávkovou vakcínou německé úřady doporučují rozestup mezi druhou a třetí dávkou minimálně šest měsíců. V případě naočkování jednodávkovou vakcínou od Johnson & Johnson se rozestup zkracuje na čtyři měsíce.

Německo také aktuálně řeší blížící se konec výjimečného stavu, který dává spolkové vládě větší pravomoce právě v oblasti boje proti pandemii. Vypršet má 25. listopadu. Tři strany, které pravděpodobné vytvoří novou vládu, tedy sociální demokraté (SPD), liberálové (FDP) a Zelení, nepodporují jeho prodloužení. To se ale nelíbí předsedům spolkových vlád, kteří se obávají nejasnosti v protiepidemických opatřeních, uvádí Deustche Welle.

Vyšší počty nakažených hlásí i Rakousko. Počet nových případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel se zvýšil na 339. V nemocnicích je 1406 lidí, z nichž je 273 na jednotkách intenzivní péče. Ke zpřísnění opatření po Vídni a Štýrsku naposledy přistoupilo Tyrolsko.

Regiony tvrdě postupují proti neočkovaným, kteří se nově nemohou účastnit akcí nad 500 osob nebo navštěvovat restaurace a bary v pozdních nočních hodinách. Ke vstupu bude od 8. listopadu potřeba doklad o očkování nebo potvrzení o prodělání onemocnění, nikoli pouze negativní test, uvádí server The Local.

Rakouský parlament také většinově (s výjimkou Svobodné strany Rakouska) odsouhlasil, že zdravotní pojišťovny doručí do schránek neočkovaných Rakušanů starších 12 let dopis s informacemi o rizicích covidu-19. Poslanci také odhlasovali, že očkování bude pro obyvatele Rakouska zdarma až do června 2022, stejně jako posilovací dávky, píše The Local.

Reklama

Doporučované