Hlavní obsah

Rychlým pohybem kolmo do svalu. Jak se má očkovat proti covidu

Foto: Shutterstock.com

Vakcína Pfizer se podává do svalu pod ramenem.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví připravilo podrobný návod, jak postupovat při podávání vakcíny. Očkovaný by neměl stát, po injekci musí počkat půl hodiny v čekárně.

Článek

Očkování proti koronaviru má přesně stanovený postup a podmínky. V materiálu, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví, se stanoví vybavení, personální obsazení a další náležitosti každého očkovacího místa, způsob přípravy vakcíny od společnosti Pfizer, ale i samotné podávání.

„Dle vybavení ordinace a preferencí očkovaného zaujímá očkovaný pozici vsedě, polosedě či vleže,“ popisuje dokument s názvem Organizace očkování na očkovacím místě, který je jednou z příloh návrhu očkovací strategie.

Jak to při podávání injekcí bývá, má očkovaný před aplikací uvolnit paži. Když zatne sval, může ho to více bolet, připomíná manuál.

Vakcína se vpichuje do deltového svalu v horní třetině paže, asi dva prsty pod kostním výběžkem zvaným akromion.

Zdravotník nejprve vyčistí místo alkoholovou dezinfekcí. Když zaschne, může se provést samotné očkování. „Injekční jehla se zavádí rychlým pohybem do svalu nejlépe v úhlu 90 °,“ píše se v instrukcích.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Injekce se vpichuje do deltového svalu v místě označeném trojúhelníkem.

Manuál podrobně popisuje, jak se má vakcína uchovávat v hluboko zmrazeném stavu minus 90 až minus 40 stupňů Celsia. Každá injekční lahvička se před podáním musí rozmrazit na pokojovou teplotu, zředit chloridem sodným a desetkrát převrátit. Nemá se s ní ale třepat.

„Naředěná vakcína se má jevit jako téměř bílá disperze bez viditelných částic. Jestliže jsou v naředěné vakcíně patrné částice nebo vakcína změnila barvu, zlikvidujte ji,“ stojí v pokynech.

Po naředění obsahuje injekční lahvička 2,25 mililitru, což odpovídá až šesti dávkám po 0,3 ml. Po naředění se vakcína musí použít do šesti hodin, později se musí zlikvidovat.

Jak už je známo, vakcína Pfizer je „dvoukolová“. Druhé očkování by mělo přijít na řadu 21 dnů po první injekci. Nedoporučuje se očkovat dříve než po 19 dnech. Pokud se to stane, druhá dávka se považuje za neplatnou a je potřeba ji opakovat.

Pokud se lidé naopak zpozdí, měli by přijít na druhé očkování co nejdříve po uplynutí lhůty 21 dnů od první vakcíny.

Každé očkovací místo musí obstarávat aspoň tři lidé v oddělených místnostech - administrativní pracovník, který ověřuje totožnost očkovaného, nechá ho podepsat souhlas s očkováním a poučí ho o možných nežádoucích reakcích, lékař, který prověří zdravotní stav lidí před očkováním, a sestra nebo zdravotnický záchranář provádějící samotné očkování.

Zdravotníci na očkovacím místě mají nosit respirátor na stupni FFP2. Dokument vyjmenovává konkrétní vybavení, pomůcky a přípravky, které nesmějí při očkování chybět. Počítá se i s tím, že očkovaného postihne alergická reakce. Po injekci musí každý počkat ještě půl hodiny v čekárně, jestli se u něj neprojeví komplikace.

Postupy pro očkování se ještě mohou v detailech změnit. Současná verze manuálu teprve prochází spolu s očkovací strategií připomínkovým řízením.

Reklama

Doporučované