Hlavní obsah

S bratrem jsme se chtěli do Československa vrátit, vzpomíná Mašín. V USA teď volil Trumpa

Rozhovor s Josefem Mašínem v Německu.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Syn hrdiny protinacistického odboje Josef Mašín poskytl Seznamu exkluzivní rozhovor v Německu. Znovu odmítl navštívit Česko.

Článek

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda se s Josefem Mašínem potkal v Německu, kde byl na obchodní cestě. Mašín žije trvale v USA a do Česka se odmítá vrátit.

„Prozatím ještě ne, já ještě čekám, ale jak říkám, já důvěru neztrácím,” odmítl svůj návrat do Česka Josef Mašín.

I když v Česku nebyl od svého útěku na Západ před 65 lety v době komunismu, dění v tuzemsku stále sleduje a překvapuje ho, že čeští politici neslibují do budoucna žádnou zásadní změnu.

S rodinou Mašínů je v Česku úzce spojen statek v Lošanech na Kolínsku, o který se Zdena Mašínová, tedy sestra Josefa Mašína, roky soudila a nyní už ho rodina opět vlastní.

Josef Mašín kritizuje, že celý proces vrácení rodinné usedlosti trval příliš dlouho.

„Návrat toho statku neprošel tím způsobem, jak já bych si ho představoval. Majetky by se měly vrátit těm, kterým byly rozkradeny. To se nestalo a v našem případě to vyžadovalo dokonce mnohaletého soudu,” komentuje vrácení statku v Lošanech Mašín mladší.

Mašín v rozhvoru pro Seznam také mluvil o tom, že se chtěli spolu s bratrem Ctiradem vrátit do tehdejšího Československa.

„Buď jsme se chtěli vrátit v řadách americké armády, nebo se vrátit jako chodci – pomoci ke svržení komunismu,” vzpomíná Mašín na plány, ze kterých sešlo.

Josef Mašín byl v americké armádě pět let, poté začal podnikat – otevřel leteckou školu v Německu, kterou provozoval několik let.

Do penze odešel Mašín v roce 1978. Aktivně ale podniká dodnes.

Mašín také odpověděl na to, jak vnímá negativní reakce na jeho osobu v souvislosti s násilným útěkem z totalitního Československa.

Celý rozhovor s Josefem Mašínem si můžete pustit v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované