Hlavní obsah

„S čínskou babičkou si nezahrávejte“. Žena odvrátila násilný útok Američana

Foto: Profimedia.cz

Jde o několikátý útok na asijské obyvatele San Francisca.

Reklama

Nejdřív vážně zranil 83letého Vietnamce, krátce poté 76letou Číňanku. Ta ale duchapřítomně zasáhla, Američana udeřila tyčí a stala se hrdinkou sociálních sítí a symbolem odporu proti rostoucímu rasismu proti Asiatům v USA.

Článek

„Rozhodně se nenechám šikanovat nějakým ničemou!“ Věta, kterou 76letá Američanka žijící v americkém San Franciscu pronesla po odvrácení úderu amerického třicátníka, má potenciál stát se symbolem odporu rostoucího protiasijského rasismu ve Spojených státech.

Sie Siao-čen, původem z čínského Kuan-tungu, se zrovna vracela ze své pravidelné procházky ulicemi San Francisca, když k ní s pokřikem „Číňani!“ přiběhl urostlý americký běloch a brutálně ji udeřil do obličeje. To si ale Číňanka k útočníkově překvapení nenechala líbit a přetáhla ho dřevěnou tyčí, kterou našla poblíž. Stala se další z řady napadených Asiatů na území USA.

Krátce poté se v místě incidentu v rámci svého ranního běhu objevil redaktor KPIX-TV, který pořídil video záznam. Ten se krátce na to stal virálním a obletěl sociální sítě i světová média. Novinář zachytil scénu, kdy Sie už v přítomnosti policistů naříká a tiskne si k obličeji ledový obklad, zatímco je útočník nakládán na nosítka a z úst mu kape krev. Napadená a značně rozrušená žena na muže v kantonštině křičí mimo jiné: „Proč jsi mě udeřil?“

Číňanka po návratu domů s těžkým poraněním obličeje uvedla, že je ráda za svou statečnost, hlavně v období, kdy ona i její blízcí čelí diskriminaci motivované rasovou nenávistí vůči Asiatům. Ocenili ji i uživatelé internetu, kteří video sdílí s hashtagem „Nezahrávejte si s čínskou babičkou“.

Rodina pro čínská média vypověděla, že jejich babička utrpěla těžké zranění obličeje, má problémy s viděním a prožívá emocionální trauma. Nyní ji čeká výslech a policejní vyšetřování. „Čekala na semaforu, když najednou uslyšela, jak někdo agresivně křičí Číňané!“ popisuje v rozhovoru pro čínská média její zeť. „I když se bránila statečně, teď je traumatizovaná, má výkyvy nálad a špatně se jí mluví,“ uvedl a dodal, že jí stále krvácí levé oko a zhoršilo se jí vidění.

Foto: Profimedia.cz

V úterý byl v nevyprovokovaném útoku na Market Street v San Franciscu zmlácen 59letý Danny Jü Čchang. Zaměstnanec cestovního ruchu a čtyřnásobný otec byl během přestávky na oběd několikrát udeřen zezadu do hlavy. Po vážném poranění hlavy a obličeje téměř úplně oslepl na levé oko. Napadený muž vzhledem ke zhoršující se situaci hledá pro svou rodinu bezpečnější místo pro život mimo Kalifornii.

Podezřelý se dle oznámení policie jmenuje Steven Jenkins a napadení Asiatky v letech nebylo první tohoto druhu, kterého se dopustil. Krátce před tímto incidentem ve stejné oblasti zaútočil na 83letého Vietnamce, který po pádu na zem utrpěl modřiny na hlavě, zlomeninu nosu a vážné porušení krční páteře, uvedl manažer Komunitního centra mládeže v San Francisku, které zřídilo online sbírku na podporu mužova zotavení. Na 76letou paní Sie se útočník vrhl během svého útěku před policisty.

Jenkins po dopadení skončil v nemocnici, odkud ho převezli do vězení a bude vyšetřován za napadení a týrání starších, uvedla policie.

Rostoucí nenávist

Útok, který proběhl jen dva dny po střelbě v Atlantě, přitáhl celosvětovou pozornost k nárůstu násilných útoků proti Asiatům. Počet zločinů z nenávisti vůči americko-asijské komunitě stoupl během pandemie o 150 procent.

I přesto, že policisté zatím nepotvrdili, zda byla středeční střelba v Atlantě rasově motivovaná, vyvolala oprávněné obavy o bezpečí americko-asijské komunity. Při střelbě ve třech masážních salonech zemřelo osm lidí, z toho 6 žen asijského původu. K činu se přiznal jednadvacetiletý Robert Aaron Long, kterého policie dopadla po honičce asi 240 kilometrů jižně od Atlanty.

Policie zatím neodhalila ani motiv útoku v San Franciscu, mnozí ale nepochybují o tom, že se i Sie stala terčem rasově motivovaného činu. Uživatelé sociálních sítí se bouří a s napadenými soucítí. „Bylo oprávněné, že se bránila, ale je to tak smutné. Byla napadená bez jakéhokoli důvodu,“ napsala uživatelka na Weibo. „Při sledování videa mě zabolelo u srdce a chtělo se mi plakat. Babička se bránila, ale to mě moc neuklidňuje. Vypadala tak ublíženě a týraná,“ napsala další. Jiní zase Asiaty vyzývají, aby nedělali rozdíly alespoň mezi sebou.

„Čína, Japonsko a Jižní Korea nikdy nebyly v dobrém vztahu, ale lidé těchto kořenů v USA, buďte jednotní, protože jen tak budete silnější,“ uvedl uživatel Weibo.

Rozhodný postoj Sie proti rasismu a diskriminaci se dle jejího zetě projevil už poněkolikáté. Naposledy se prý zastávala Číňanky, kterou v autobuse kdosi urážel za její původ. „Můj tchán se teď bojí opustit dům,“ řekl médiím ženin zeť jménem Čchen a dodal, že je celá rodina odhodlaná aktivně hájit práva Asiatů.

Odborníci vidí za rostoucí nenávistí vůči Asiatům také užívání spojení jako „čínský virus“. Rasisticky motivované činy čítají nejen slovní urážky, ale i pobodání nebo polití žíravinou.

„Ani zdaleka netušíme, jaký je skutečný počet zločinů z nenávisti. FBI je schopna vám říct, kolik se loni odehrálo loupežných přepadení v bankách, ale nejsou schopni říct, jaký je stav zločinů z předsudečnosti,“ uvedl pro Guardian Michael German, jenž v úřadě v minulosti pracoval jako tajný agent, který se infiltroval do skupin prosazujících doktrínu o nadřazenosti bělochů.

Podle něj to ukazuje na to, že podobné činy jednoduše nejsou pro federální organizace prioritou. Sbírání dat a vytváření statistik tak zůstává na organizacích, jako je Stop AAPI Hate. Zpráva zveřejněná touto organizací vykazuje hlášení téměř čtyř tisíc případů činů z nenávisti.

Reklama

Související témata:

Doporučované