Hlavní obsah

S dešti zápasí i v USA, domy visí nad rozbouřenou řekou

Důsledkem bouří napršelo v Oklahomě až 23 centimetrů vody.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Několik států USA zasáhla přírodní katastrofa. Missouri, Kansas, Iowa a Oklahoma bojují od úterý s bouřemi, tornády a povodněmi. Poslední jmenovaný stát se momentálně potýká s rozvodněnými řekami, které se vylily z břehů a podemlely půdu pod domy tamních obyvatel.

Článek

Obyvatele amerického státu Oklahoma evakuují záchranné složky poté, co se rozvodněná řeka vylila z břehů a podemlela zem pod jejich domy. Eroze podél řeky Cimarron způsobila, že několika domům hrozí zhroucení a pád do řeky poblíž města Crescent, zhruba 55 kilometrů severně od Oklahoma City.

Několik bouří vedlo ke vzniku tornád v Missouri, Kansasu, Oklahomě a Iowě. Také jejich důsledkem během minulého týdne napršelo až 23 centimetrů vody. To způsobilo, že značné množství vodních toků vyteklo z břehů.

Jeden neobydlený dům sklouzl přímo do řeky. Podle úřadů další budovy visí těsně na okraji břehu a hrozí jim kolaps. Rovněž uvádějí, že hladina vody by měla nadále stoupat. Podle odhadů do pátku vzroste o více než metr.

Oklahoma není jediným americkým státem, který se potýká s důsledky přírodní katastrofy. Například sousední Missouri zasáhlo ve středu tornádo. Ve městě Carl Junction způsobil živel škody na majetku tamních obyvatel. Živel zasáhl také město Jefferson City.

Takhle vypadá tornádo, které zasáhlo Missouri.Video: Šimon Felenda, AP

Národní meteorologický úřad ve středu večer obdržel 22 zpráv o výskytu tornád. Některé ze zpráv ale mohly duplikovat ta samá tornáda.

Reklama

Doporučované