Hlavní obsah

S příchodem prázdnin počasí poleví, teploty budou i slabě pod průměrem

Foto: Petr Dvořák

Bude svítit slunce. Přeháňky budou pouze lokální.

Reklama

Meteorologové vydali výhled počasí na nejbližších třicet dnů.

Článek

Po řadě týdnů s vysokými letními teplotami se pro první dny hlavních školních prázdnin rýsuje drobná změna - dny nebudou tak horké.

Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou vydali meteorologové.

Píší sice, že teploty celkově do poloviny července se budou pohybovat kolem dlouhodobého průměru s denními maximy v týdenním průměru převážně kolem 25 stupňů Celsia, avšak první polovina předpovědi a ta druhá, která zahrnuje začátek prázdnin, se přece jenom liší.

Video: Speciální videoblog meteorologa Petra Dvořáka

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka pro Seznam.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

„Pro první dva týdny předpovědi předpokládáme počasí teplotně slabě nad dlouhodobým průměrem, třetí a čtvrtý týden předpovědi teplotně průměrný až slabě podprůměrný,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 17,6 stupně Celsia.

Jinak bude pokračovat sucho, přeháňky a bouřky se budou objevovat lokálně.

Už v příštím týdnu by srážek mělo být méně, než je v tuto dobu obvyklé. „Další tři týdny předpovědi by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ napsal ČHMÚ.

Pršet bude v přeháňkách a bouřkách, meteorologové proto předpovídají velké místní rozdíly. „Lze očekávat, že deficit vláhy bude pokračovat i nadále,“ doplnili.

Průměrný úhrn srážek pro období od 18. června do 15. července je 76 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Reklama

Související témata:

Doporučované