Hlavní obsah

S Trumpem se nesejdu, prohlásil otec amerického mariňáka zabitého v Jemenu

Otec zabitého vojáka chce po americké vládě odpovědi, s Trumpem se odmítl sejít.

 

Reklama

William „Ryan” Owens, člen elitní jednotky Navy SEAL, padl 28. ledna při misi v Jemenu. Jeho otec vyslání vojáků považuje za hloupost.

Článek

„Nechtěl jsem dělat scénu. Moje svědomí mi nedovolilo se s prezidentem setkat,” řekl deníku The Miami Herald Bill Owens. Jeho syn William, člen jednotky Navy SEAL, padl 28. ledna letošního roku při akci v Jemenu.

Bill Owens se na Donalda Trumpa zlobí hlavně proto, že rozkaz k vojenské misi jeho syna podepsal. Podle Owense šlo o zbytečný úkol - a zbytečnou smrt vojáka i civilistů.

„Proč zrovna teď musel přijít tenhle stupidní úkol, když to nebyl ani týden, co zasedl do úřadu? Proč? Předchozí dva roky v Jemenu nebyly žádné pozemní zásahy, všechno obstaraly rakety a drony, protože žádný z cílů nestál za americký život. A teď najednou musíme čelit této věci,” citoval dále Billa Owense americký list, který se zprávou přišel jako první.

Rodina Williama Owense chce, aby vláda celý incident prošetřila.

Mise elitních mariňáků v Jemenu cílila na teroristy z místní buňky teroristické organizace al-Káida. Akce byla podle tří armádních zdrojů Reuters nedostatečně zpravodajsky zajištěna a ani neměla odpovídající pozemní podporu.

Útočící komando se kvůli tomu prý setkalo s nečekaně silnou obranou a čelilo odstřelovačům či nášlapným minám. Tři američtí vojáci byli zraněni.

Vedle 14 radikálů navíc podle místních lékařů zahynula i řada nevinných lidí, včetně deseti žen a dětí.

Reklama

Doporučované