Hlavní obsah

Sabina Slonková: Kriminální kauza premiéra šumí do ztracena

Sabina Slonková
novinářka
Foto: Profimedia.cz

Poslanecká sněmovna vydala Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo poprvé ještě před minulými parlamentními volbami. Snímek z jednání z 6. září 2017.

Reklama

Je třeba dokola opakovat, že šestileté vyšetřování bez jasného výsledku, ať takového či opačného, není normální.

Článek

Asi by se našel těžko někdo, kdo věřil tomu, že státní zástupce Jaroslav Šaroch před volbami pošle premiéra Andreje Babiše k soudu. Rozhodnutí vrátit případ zpátky policii k došetření přesně zapadá do dosavadního schématu jeho práce. Jaroslav Šaroch vážně není Daniel Lipšic, slovenský speciální prokurátor, který se v politických kauzách vyžívá a nijak se jich neštítí.

Za všechny připomeňme Šarochův dřívější a notně překvapivý krok, kdy Babišovo trestní stíhání po čtyřech letech vyšetřování zastavil. Ten samý Jaroslav Šaroch předtím osobně ve Sněmovně přesvědčoval poslance, aby Babiše zbavili imunity, protože důkazy jsou vážné. Pochopit jeho kroky je skutečně těžké.

I přestože jsme to všichni tak trochu čekali, nelze rezignovat. Naopak je třeba dokola opakovat, že šestileté vyšetřování celé kauzy bez jasného výsledku, ať takového či opačného, není normální. Má devastující dopad na víru lidí ve spravedlnost. A nutně vnucuje otázku, jak to je s politickou nezávislostí policie a justice v éře Babišovy vlády.

Tím spíš, že to není jen kauza Čapí hnízdo. Přesně před rokem jsem získala přelomové svědectví bývalého obchodního ředitele Babišova Penamu, že dotace na jeho toastový chleba byla podvodná. Tam šlo o dvojnásobně velký balík peněz ve srovnání s padesátimilionovou dotací pro premiérovo víkendové sídlo. Ani s toastovým chlebem se dodnes nestalo nic.

A se stejným výsledkem se v Praze už několik let řeší podezření německých úřadů na daňové úniky při zadávání evidentně fiktivní reklamy na Čapím hnízdě. I samotná účetní farmy totiž při výslechu na policii na otázku, jestli na rozestavěné farmě probíhala nějaká reklama, bezelstně vyhrkla: „No, to těžko.“

A do třetice tu máme dodnes pořádně nevyšetřený nedobrovolný pobyt Andreje Babiše mladšího na okupovaném Krymu, kam jej v doprovodu svého ruského řidiče poslal otec-premiér. Aby nesvědčil v kauze… Čapí hnízdo.

Vypadá to, jakoby se nějakým řízením osudu nedařilo policii a státnímu zastupitelství řešit případy spojené s českým premiérem. Oficiálně vám samozřejmě všichni budou tvrdit, že to je náhoda. A politika v tom rozhodně roli nehraje.

Když jsem se kdysi ptala advokátů, jak mohou mocní nejúčinněji ovlivnit vyšetřování, měli jednoduchý recept: Stačí případ přidělit nekompetentním policistům či ještě lépe neschopnému či nerozhodnému státnímu zástupci. Žádné ovlivňování napřímo, žádné telefonování vyšetřovatelům.

„Hloupý policajt nebo špatný státní zástupce tu práci odvede za vás. Jsou žalobci, kteří ložený případ dokážou tak zamotat, že u soudu prohrají. Nebo policisté případ tak dlouho natahují, protože nevědí, co s tím, až nikoho nezajímá,“ řekl mi jeden z advokátů.

A žalobce Šaroch, který jako první v polistopadové historii dostal za úkol zvážit postavení premiéra ve funkci před soud, má bohužel přesně takovou pověst. „Přeopatrný. Nestabilní. Váhavý střelec, který krajně nerad nese odpovědnost,“ napsali jsme o něm na základě důkladných rozhovorů s pracovníky justice v roce 2019.

Žalobce byl před svým úterním rozhodnutím v těžké pozici. Důkazů proti premiérovi totiž ve spise přibylo. Verzi Andreje Babiše rozbila především nová svědectví bankéřů z HSBC, kteří oproti původním výpovědím otočili a uvedli, že z Agrofertu dostali informace, že Čapí hnízdo patří právě dnešnímu premiérovi.

Zrušení obvinění by se tak Šarochovi vysvětlovalo velmi obtížně.

A pak je tu ještě premiérův syn, který už několik týdnů běhá po České republice a říká, jak by klidně vypovídal k Čapímu hnízdu. Jen ho jaksi dosud nikdo nepředvolal.

Navzdory tomu, že už před prázdninami Andrej Babiš mladší jasně řekl, že žádné akcie farmy Čapí hnízdo nikdy nepřevzal, jak tvrdí jeho otec s advokáty. A v době údajného podpisu smlouvy byl v USA. Kdyby toto svědectví zaprotokolovala policie, získala by silný důkaz proti premiérovi, že na děti přepsal Čapí hnízdo jen naoko, aby farma dosáhla na dotaci.

Ale znovu: Doteď o juniorovo svědectví nikdo nestál. Hlavní vyšetřovatel případu už před čtvrt rokem odešel do civilu, a ještě předtím spis odevzdal s návrhem na obžalobu Šarochovi. A ten se zjevně o přítomnosti premiérova syna v republice dozvěděl až teď, kdy ho po skončení lhůty, do kdy měl rozhodnout, hodlá vyslechnout.

A nikdo z jeho nadřízených se neptal, proč až teď. Asi pořád ta samá shoda náhod.

Ale třeba to nakonec Jaroslav Šaroch i bez hlavního vyšetřovatele do voleb stihne a řekne nám, co si o případu myslí.

Každopádně i bez jeho verdiktu už dnes málokdo pochybuje, že Andrej Babiš vymyslel fintu, aby dosáhl na dotačních 50 milionů. Jestli to je i trestné, to se asi nikdy nedozvíme.

Ať se ale s případem stane cokoli, jistá je jedna věc: Premiér Andrej Babiš si vzal něco, co mu nepatřilo. Mezi neprávníky se tomu říká jednoduše krádež.

Jakže to říkal? Všetci kradnú?

Reklama

Doporučované